18 de desembre del 2023

Ramon Berenguer III, el Gran (1086-1131)



 

Un 11 de novembre de 1082 neix a Rodés (Occitània) Ramon Berenguer, l'hereu del comte de Barcelona Ramon Berenguer II, el Cap d'Estopes, i de Mafalda, donzella normanda de Sicília. Dies després, el comte de Barcelona és assassinat quan creua un bosc a Gualba, fet que desencadena una greu crisi a la cort.

Molts sospiten de Berenguer Ramon, el germà -potser bessó- del comte, que li disputava el poder i amb qui tenia una relació difícil. Tot i així, a falta de proves, puja al tron entre murmuris i enmig de preocupants tensions entre faccions cortesanes. Finalment, en ser acusat obertament de "fratricida", ha d'acabar cedint a regir els comtats fins que el seu nebot, Ramon Berenguer, encara nen, arribi a la majoria d'edat.


L'any 1097 el jove Ramon Berenguer III puja al tron mentre l'oncle emprèn el camí de Terra Santa, potser per purgar els seus pecats, i ja no en torna. L'any 1103 es casa amb María Rodríguez, filla del Cid, amb qui té dues nenes. Quan mor Maria pren per muller a Almodis de Mortain (1105).

L'any 1105 ajuda a Ermengol VI d'Urgell a prendre Madinat Balagi (Balaguer) als musulmans. Poc després pacta casar la filla Ximena, encara nena, amb el comte Bernat III de Besalú; pel pacte s'acorda una successió mútua en cas que un dels dos mori sense hereu. Així, quan mor Bernat (1111) Besalú passa al comte de Barcelona, que amplia i cohesiona els seus dominis.

L'any 1112 es casa en 3es núpcies amb Dolça de Provença, enllaç pel qual Ramon Berenguer esdevé també comte de Provença, un gran domini occità enllà de la mar. Dolça infanta l'hereu, que es dirà Ramon Berenguer com el pare.

El 1114 Ramon Berenguer III lidera una expedició conjunta amb Pisa que ocupa breuement Mallorca per castigar els pirates musulmans. La crònica pisana (1115) (s'enten que la crònica narra l'expedició contra els pirates). La crònica  esmenta per primer cop el nom de "Catalania". Reforçat, conquereix Tarrakuna (1116) i restableix l'arquebisbat, d'ara endavant seu metropolitana dels bisbats catalans. Amb l'extinció del llinatge de comtes ceretans (1117) integra el comtat de Cerdanya.

Ramon Berenguer III, dit el Gran, mor a Barcelona el 1.131 vestint l'hàbit del Temple i és enterrat al monestir de Ripoll.
 · · · ·
Si us agrada, compartiu-ho i seguiu  l'Esguard  Històric
> enllaç al blog: http://esguardhistoric.blogspot.com
 
 
 
 
 
 (Post visitat 52 cops)

__