24 de febrer del 2022

Catalunya paga el 45% de l’impost de Patrimoni de tot Espanya. Els contribuents madrilenys s’estalvien 5.200 milions en el període 2014-2019. L' impost de Succesions també està suprimit: "La igualdad??" Col.lecció d'articles sobre diners que marxen a Madrid i mai tornen.

 

 


 

El 45,45% de tota la recaptació de l’impost de patrimoni del període 2014-2019 va ser ingressada per contribuents residents en Catalunya. Van ser una mica més de 2.900 milions d’euros d’una recaptació total superior als 6.400 milions. En aquest mateix període, els residents a Madrid es van estalviar com a mínim 5.200 milions gràcies a la bonificació del 100% d’aquest impost de la comunitat.
 
Són dades d’un informe de la Generalitat de Catalunya amb dades de l’Agència Tributària. Madrid és l’única comunitat autònoma espanyola que no va ingressar res per impost de patrimoni. Per això el comitè d’experts per a la reforma fiscal, que demà espera tancar una proposta d’harmonització, analitza la manera perquè tots els contribuents paguin un tipus mínim de patrimoni.
 

La legislació espanyola obliga els declarants amb un patrimoni de més de dos milions a presentar declaració de patrimoni encara que després no paguin per estar bonificat. Aquest col·lectiu en el cas de Madrid és el que va deixar d’ingressar 5.163 milions entre el 2014 i el 2019. Però si es té en compte que en la resta de comunitats es comença a pagar l’impost amb un patrimoni de 400.000 o 700.000 euros, la minva d’ingressos fiscals seria superior. Al seu informe, la direc-ció de Tributs, dependent de la Conselleria d’ Economia, que dirigeix Jaume Giró, assenyala que la quantitat real que es deixa de recaptar “és impossible d’estimar”. L’últim any amb dades disponibles –el 2019– a Espanya hi va haver 212.000 declarants de patrimoni, dels quals un 39,2% es van fer des de Catalunya. Aquest percentatge es manté bastant estable en els sis anys analitzats, oscil·lant entre el 40,2% del 2014 i el 38,7% del 2016 i el 2017.

 

El comitè d’experts d’Hisenda provarà de pactar demà l’harmonització de patrimoni

 

L’informe matisa que “el nombre de declarants té relació amb el nombre d’habitants de cada comunitat autònoma i, per tant, és més elevat en aquelles comunitats amb una població més gran”.

 

A Madrid, els contribuents amb més de dos milions de patrimoni obligats a presentar una declaració bonificada al 100% van ser un total de 19.090 el 2019. Aquest nombre de ciutadans ha crescut un 14,5% en sis anys. A Catalunya, i malgrat que l’univers és molt superior ja que l’obligatorietat de presentar declaració és a partir dels 500.000 euros, el volum de contribuents va créixer en un 12,3%.

 

El tipus estatal en patrimoni oscil·la entre el 0,2% mínim i el 2,5%. Catalunya, amb el 0,21% i el 2,75%, és després de Galícia (i de Madrid òbviament) la segona comunitat amb el gravamen més baix. El que succeeix és que, una vegada la resta de comunitats apliquen les bonificacions i exempcions, col·loquen Catalunya com la tercera amb un tipus efectiu de l’impost més alt: un 0,45%. Només és superada per Galícia (0,58%) i les Balears (0,50%). El tipus mitjà del conjunt de les comunitats és del 0,3%. És una xifra especialment baixa perquè té en compte que a Madrid en realitat el tipus és del 0%. A l’informe es destaca que el tipus que es pagaria a Madrid respecte als contribuents de més de dos milions de patrimoni seria del 0,87%. Traduït en euros, significa que de mitjana un declarant a Catalunya paga per patrimoni 6.945 euros.

 

L’impost de patrimoni, que ara el comitè d’experts del Ministeri d’Hisenda vol harmonitzar, és molt qüestionat per diferents grups d’interès, com les organitzacions d’empresaris i alguns economistes, ja que recorden que Espanya és un dels únics països avançats on es manté.
 
La importància que té per a les comunitats és que és una manera d’aconseguir recursos fiscals extra aplicant la seva capacitat normativa. En els últims anys aquest impost (i també el de successions i donacions) ha provocat un fuga de grans contribuents cap a Madrid, on no es paga. Amb aquesta política, el govern regional ha aconseguit atreure nous contribuents, que passen a pagar altres impostos a Madrid, com l’IRPF. Per això les dues comunitats on es paga més (Catalunya i València) són les més diligents en el control i persecució dels canvis de domicili fiscal fictici.
 
 (A tot això cal afegir: 
 
 
 ->>  els reiterats incompliments d'inversió a Catalunya cada any, començant pel que deia l'Estatut del 2006.  Ni millores urgentíssimes a Rodalies, ni més plantilles als hospitals que estan saturats, seguim tenint barracons en algunes escoles,... sense AVE de mercaderies amb nous carrils propis que conecti amb València... segueixo??
 
->> el 40% dels impostos recaptats a Catalunya no són invertits aquí. La suma total augmenta cada any, els experts parlen ara de 20.000 milions d'€ a l'any.  Des de fa anys, l'Estat central impedeix que es publiquin les balances fiscals de cada comunitat autònoma, no cedeix les dades perquè els grups d'experts d'algunes universitats hopuguin calcular. Maca de transparència.

Això, un petit resum, va pels que diuen que els catalans exagerem. Cuca de Llum)
 
 
 
Entrades relacionades per ampliar:
 
 
 


 


>>  veieu el tag balances fiscals Catalunya/ balanzas fiscales Cataluña (94) entrades, a l'index del blog.

>>  He oblidat afegir els milions de guanys de l'aeroport i port de Barcelona, que cada any també marxen. El Port el van transferir, però Aznar va tornar a revertir els guanys cap a l'Estat central, amb una o altre excusa. 
 
Consequències concretes: Ahir vaig parlar amb un amic, a qui han posposat 2 mesos la visita al metge per operar 3 hernies. La seva mala cara ja deia el que patia.
 
(Entrada actualitzada a 24 de febrer del 2022)
 
 
__