27 de maig del 2022

El TJUE retorna cautelarment la immunitat plena a Puigdemont, Comín i Ponsatí

 


 

 

24.05.2022- J Casulleres Nualart - Vilaweb
 
Accepta el recurs de cassació dels exiliats pel risc que es va demostrar que corrien arran de la detenció de Puigdemont a l'Alguer 
 
 
 Els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí tornen a tenir la immunitat plena. El Tribunal de Justícia de la UE ha suspès cautelarment els efectes del suplicatori que el Parlament Europeu havia aprovat el març de l’any passat contra ells perquè considera que hi ha el risc que els siguin violats els drets i les immunitats associades al càrrec mentre no es resol la causa principal. Aquesta causa es va obrir al TGUE arran de la demanda que tots tres eurodiputats van presentar contra l’eurocambra per haver acceptat la petició del jutge Pablo Llarena de llevar-los una part de la immunitat per a poder reactivar les euroordres contra ells.
 
 
La detenció de Puigdemont a l’Alguer és la clau d’aquesta decisió del TJUE, que respon favorablement a la defensa dels exiliats l’apel·lació que van presentar el mes d’octubre de l’any passat. És una decisió molt important, perquè blinda la immunitat de tots tres eurodiputats no tan sols fins que no hi hagi una decisió definitiva del TGUE sobre si el suplicatori fou irregular, sinó també per quan hi hagi una resolució del TJUE sobre les pre-judicials de Pablo Llarena, que serà a final d’any, previsiblement.
 
 

La decisió d’avui del TJUE, que VilaWeb ha pogut contrastar, respon a un recurs de cassació que qüestionava les consideracions que feia el TGUE el 30 de juliol de l’any passat, quan deia que no hi havia risc de detenció perquè les euroordres restaven suspeses. Els advocats dels exiliats sabien aleshores, al juliol, que Llarena les mantenia actives tot i haver presentat unes qüestions pre-judicials sobre aquestes mateixes euroordres que les havien d’haver deixat suspeses. Però el jutge del Suprem espanyol no havia retirat les alertes al sistema Schengen, i d’això n’advertien el vice-president del TGUE, que, tanmateix, no va veure que hi hagués un risc de detenció.

 

Tanmateix, l’episodi de l’Alguer va demostrar que s’equivocava i per això van demanar les segones cautelars a l’octubre, que el TGUE també va desestimar. El tribunal reafirmà els arguments del juliol: que les euroordres restaven suspeses i no hi havia risc de detenció. Així i tot, per a qüestionar l’argument de fons sobre l’actitud del tribunal espanyol i l’amenaça real de detenció, calia presentar aquest recurs de cassació al TJUE, amb què se cercava un retorn efectiu de la immunitat als eurodiputats mentre no es resolgués el litigi principal. I aquest propòsit l’han aconseguit avui.

 
 
 
 
 
__