30 de juliol del 2022

"La trama russa era una falsedat" Editorial de J. Antich sobre Josep Lluis Alay

 
 
 
Roda de premsa  en conèixe's la sentència d'arxivament del cas.

 
 
 
 Una imatge suggerent entre llum i foscor:
 

 Via Pirinenca, il.luminació dels cims des de País Basc al Cap de Creus per reinvindicar la independència. Juliol 2022.
 
 
 
 
José Antich - El Nacional - Barcelona - Divendres, 29 de juliol de 2022.
 
 "No existeix cap indici sòlid de l'existència d'indicis de criminalitat". Amb aquesta contundent frase el jutge d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha ordenat aquest divendres, l'últim dia hàbil abans de les vacances, el sobreseïment provisional i l'arxivament de la peça que instruïa contra Josep Lluís Alay, director de l'oficina del president a l'exili Carles Puigdemont. No hi ha, per tant, trama russa, com s'ha sostingut imprudentment i falsament des de molts mitjans de comunicació i també des de diferents partits polítics, inclosos qualificats dirigents d'Esquerra Republicana. El que sí que hi ha és una mentida gegantina propagada durant molt temps que ha causat un enorme dany a Alay i un cas de lawfare que no admet cap mena de discussió.
 
 

Ningú no rescabalarà Alay de l'enorme dany causat i de la persecució a què ha estat sotmès. No va en el càrrec de cap de l'oficina del president Puigdemont estar durant tant temps sotmès a la difamació i a la persecució judicial i mediàtica. O potser sí, ja que contra Carles Puigdemont val tot i una mica més que tot, siguis el seu cap de l'oficina, el seu advocat, el seu amic —què no podria explicar Jami Matamala?— o el seu conegut. Casualitats de la vida: la taula de diàleg de la qual formen part el PSOE i ERC es reuneix a la Moncloa per parlar de desjudicialització i, l'endemà, el TSJC porta al Tribunal Constitucional la nova llei sobre el català a l'escola. I el jutge Aguirre ha de fer un pas enrere després de quedar-se sense causa.

 

Si la croada entre Junts i Esquerra ha tingut episodis desagradables, injustos i clamorosament evitables, un d'aquests no ha estat el més recent de Laura Borràs i el seu cessament com a presidenta del Parlament, sinó el de Josep Lluís Alay, sobre el qual han caigut durant molts mesos tota mena d'acusacions. Començant pel president del grup parlamentari d'Esquerra al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, qui va arribar a declarar després que es publiquessin vincles falsos amb Rússia que l'entorn de Puigdemont es reunia amb sàtrapes russos i que eren uns senyorets que es creien James Bond. No va ser l'únic però sí el més corrosiu i d'això no fa tant temps, va ser el passat 15 de març. Estaria bé rectificar, perquè l'única pel·lícula era la que estava en la imaginació d'uns quants.

 

 Vist des de la distància, un podria pensar que tot va bé si acaba bé. I no és així. Hi ha massa casos judicials de persecució de l'independentisme català i el d'Alay, per totes les ramificacions que té, és especialment greu. Pretenien caçar Alay per apropar-se el màxim possible a Puigdemont. Fins i tot, el fiscal Fernando Maldonado havia qualificat la investigació de prospectiva, mentre que l'Audiència de Barcelona avalava la investigació del jutge Aguirre. Massa casualitats amb un perjudicat innocent que ha portat a l'esquena una condemna pública que era falsa i que hauria de fer-nos reflexionar. Començant pels jutges.
 
 
 
 
 
Notícia relacionada:
 
cas Volhov
La contundència de Puigdemont pel cas d'Alay : "Alguns se'n van aprofitar sense escrúpols"
 

El president Puigdemont ha reaccionat a la notícia que el jutge ha arxivat la causa de la suposada trama russa per a Alay

 
 
Mayte Piulachs  - Foto: ACN
Barcelona. Divendres, 29 de juliol de 2022
 
Reaccions contundents i en cadena. El president Carles Puigdemont ha reaccionat amb rapidesa a la notícia que el jutge del cas Volhov ha arxivat la peça de la trama russa que implicava al seu cap d’oficina, Josep Lluís Alay, en admetre que no hi ha cap fet delictiu arran d’una conversa intervinguda al seu mòbil amb l’empresari Alexander Dmitrenko, segons una resolució coneguda aquest divendres. El fiscal anticorrupció ja va alertar que aquesta peça sobre la venda de petroli rus era “prospectiva” i sense fonaments. “Ja ha fet la feina que havia de fer. Alguns se’n van aprofitar sense escrúpols. No esperem cap solidaritat. Però tenim memòria. Amb tu @josepalay”, ha piulat Puigdemont.
 
 

 

 
 
 L’historiador Josep Lluís Alay ha respost a Puigdemont en una piulada sincera i directa. “No ens podran restituir mai tot el mal que ens han fet en l'àmbit professional, polític, i personal; molt especialment aquells que semblaven companys de lluita. Però la causa de la llibertat de Catalunya és superior. Sempre amb tu President @KRL en el combat per la independència”.
 
 
 D'altra banda, el vicepresident i portaveu de Junts, Josep Rius, ha reaccionat a l'arxivament de la investigació en una piulada, en la qual ha dit que "avui caldria que tots aquells que van donar crèdit interessadament....fent referència així, sense esmentar-lo directament, al portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, i les declaracions que va fer quan va donar-se a conèixer l'inici de la investigació.
 
 
 
Una conversa extreta per la Guàrdia Civil

L’abril passat, el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona va citar a declarar com a investigat l’empresari rus resident a Barcelona Alexander Dmitrenko, a qui relacionava pels seus contactes amb el cap de l’oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay,  que va ser detingut per aquesta causa amb una vintena de persones més l’octubre del 2020.  Dmitrenko és investigat arran d'unes converses amb Alay en les quals parlen d’un negoci de petroli, que va resultar fallit, però que el magistrat Joaquín Aguirre sospitava que podria ser l’enllaç rus amb Catalunya, i més quan el govern espanyol no va aprovar la nacionalitat espanyola de Dmitrenko en relacionar-lo amb els serveis d’intel·ligència del govern de Putin. El fiscal Fernando Maldonado es va oposar amb rotunditat a aquesta investigació sobre la venda de gas rus liquat  a una empresa xinesa en considerar-la “prospectiva”. L'Audiència de Barcelona, però va avalar la investigació.  El maig passat, Dmitrenko va assegurar al jutge que cap relació ni negocis tenia amb el president Puigdemont ni per finançar la independència de Catalunya, i ara el jutge admet que no hi ha res de res.

 

El jutge Aguirre fins i tot va encarregar, el setembre passat, a la Guàrdia Civil que investigués si la suposada operació de venda de petroli entre Rússia i la Xina era “una pantalla per a algun finançament il·legal d’un partit polític”. Per això, les reaccions a l'arxivament de la causa de Puigdemont, Alay i Boye  a Twitter han estta clares, i han estat àmpliament recolzats per usuaris de la xarxa social, que han insistit en la persecució judicial de l’independentisme català.

 
 
 
 
 
 
__