29 d’octubre del 2022

Des de fa un mes la protesta viral dels joves iranians: tirar a terra els turbants dels clergues xiïtes

 

[VÍDEOS] La protesta viral dels joves iranians: tirar a terra els turbants dels clergues xiïtes 

 

Les protestes contra el règim dels aiatol·làs arran de l'assassinat de Jina Amina continuen arreu de l'Iran, tot i la dura repressió
 
VilaWeb
 
 
Redacció  -  28.10.2022
 
Les protestes contra el règim dels aiatol·làs a l’Iran, que van començar [ara fa un mes] arran de l’assassinat de la jove kurda Jina Amini –més coneguda pel nom persa que era obligada a fer servir, Mahsa Amini–, continuen arreu del país, tot i la dura repressió. Aquests darrers dies, els més joves han cercat noves maneres d’expressar el seu malestar sense haver d’exposar-se en grans manifestacions.
 
 

En aquest sentit, s’ha fet viral una nova forma de protesta contra l’autoritat del règim que consisteix a tirar a terra els turbants dels clergues xiïtes. A les xarxes s’han publicat tota mena de vídeos, en els quals joves, sobretot amb la cara tapada amb màscares per la covid, humilien els clergues.

 

De fet, un dels vídeos més impactants –no se sap d’on és– mostra un grup de gent tira el turbant d’un clergue i, una volta a terra, li donen puntades de peu, mentre l’escridassen. L’home acaba fugint amb els seus ajudants.

 
 
 

Un mes de la revolta de les dones a l’Iran 

 

 
 Vilaweb - Redacció - 17.10.2022

Avui fa un mes de les primeres manifestacions de dones a l’Iran contra el règim autocràtic. El 16 de setembre una dona kurda, Jina Amini (Mahsa Amini, segons el nom persa que l’obligaven a fer servir), va aparèixer morta després de ser detinguda per la policia de la moral perquè duia mal posat l’hijab, el vel obligatori que ha de cobrir els cabells de les dones.

 

Les primeres manifestacions, avui fa un mes, es feren a Seqiz, al Kurdistan iranià, d’on Jina Amini era originària, i a Teheran. La col·locació d’una placa en kurd a la seva tomba que diu “Jina no és morta, el seu nom és de totes” ha convertit el cementiri en un lloc de pelegrinatge.

 
 
 
 
__