7 d’abril del 2023

Fracassa la reunió entre govern francès i sindicats: tornen els incidents pel decret d'allargar els anys per percebre una pensió

 

 
 
 
Els sindicats reclamen retirar la controvertida reforma de pensions, mentre que l'executiu es nega
 
 
Júlia Peñascal - Foto: Europa Press  - Barcelona. Divendres, 7 d'abril de 2023.
 
 Continuen les protestes a França contra la reforma de les pensions. Centenars de milers de francesos han tornat als carrers aquest dijous davant el fracàs de la reunió dels sindicats amb la primera ministra, Elisabeth Borne. Després de la trobada, que va tenir lloc dimecres, els representants dels treballadors van explicar que fins que no es retiri la controvertida reforma, que allarga l'edat mínima de jubilació de 62 a 64 anys, no s'asseuran a negociar altres qüestions laborals. Però el govern d'Emmanuel Macron es va negar en considerar que la mesura és indispensable per garantir l'equilibri del sistema de pensions i, davant d'aquesta resposta, els sindicats han convocat l'onzena gran jornada de protestes que, si bé ha tingut una participació més baixa, ha registrat importants incidents a París.
 
 El pròxim 14 d'abril el Consell Constitucional, òrgan que interpreta la Carta Manga, haurà de decidir si valida o no la reforma de jubilació i, a l'espera, els sindicats francesos han fet una nova demostració de la seva força en una jornada de protestes prèvia als festius de Setmana Santa. La mobilització de París, la principal del país, ha comptat amb 57.000 participants, segons les autoritats franceses, una xifra que els sindicats eleven a 400.000. A escala nacional, les organitzacions de treballadors asseguren haver comptat amb més de dos milions de manifestants, però el Ministeri d'Interior redueix el nombre a 570.000. 
 
 


"Passi el que passi, la mobilització continuarà mentre no es retiri la reforma", ha afirmat la líder de la Confederació General del Treball (CGT), Sophie Binet, a l'inici de la manifestació organitzada a París. En aquesta línia, el secretari general de la Confederació Francesa Democràtica del Treball, Laurent Berger, ha assegurat que el moviment "segueix comptant amb el suport de la població" perquè "el rebuig a la reforma continua sent igual de fort". Els sindicats han posat data a la pròxima mobilització, que serà el 13 d'abril, un dia abans de la decisió del Consell Constitucional. 


Incidents a París per les protestes dels sindicats

Les protestes, que s'han endurit després que el govern francès tirés endavant la reforma de pensions, han provocat alguns incidents a la capital francesa, amb destrosses de mobiliari urbà i atacs a algunes sucursals bancàries. Així mateix, aquest dijous un grup de protestants han atacat el restaurant La Rotonde, un lloc simbòlic perquè va ser on Macron va celebrar la seva primera victòria en unes eleccions presidencials, el 2017. Aquest indret ja havia estat atacat durant altres mobilitzacions anteriors, com les de les armilles grogues de 2018 i 2019.

 
 
 
 NOTÍCIES  RELACIONADES: 
 
 
 
 
 
__