9 de juliol del 2023

Condemnats a tres anys de presó tres independentistes que van participar en el tercer aniversari de l’1-O

 


L'Audiència de Barcelona considera provat que van tirar pedres a una furgoneta dels Mossos · Un dels condemnats haurà de complir mig any més de pena per haver fet caure a terra un agent


VilaWeb


Vilaweb - EFE / Redacció - 08.07.2023
 
 
 L’Audiència de Barcelona ha condemnat a tres anys de presó tres joves de Granollers que van participar en una manifestació pel tercer aniversari de l’1-O. Segons la sentència, van tirar pedres a una furgoneta dels Mossos d’Esquadra. A un dels joves li han imposat mig any més de presó per haver envestit un agent, que haurà d’indemnitzar amb 76.647 euros per un delicte de lesions.

En la sentència, a la qual ha tingut accés EFE, la secció setena de l’Audiència de Barcelona absol els tres joves del delicte de desordres públics, perquè no s’ha pogut acreditar que fessin barricades i cremessin contenidors, però els condemna a tres anys de presó per un delicte d’atemptat contra l’autoritat, per haver llançat pedres a una furgoneta policíaca amb agents a dins.

A més, un dels condemnats haurà de complir sis mesos més de presó i pagar una multa de 1.080 euros i una indemnització de 76.647 un mosso –representat per l’advocat José Antonio Bitos, del sindicat policíac USPAC–, a qui va envestir, quan suposadament intentava d’evitar la detenció. L’agent va caure a terra, es va trencar el peroné, es va lesionar el turmell i el van haver d’operar.

Les peticions de penes, tenint en compte els delictes de desordres públics, atemptat contra l’autoritat i lesions, eren de cinc anys de presó per a dos dels joves i de vuit per a l’altre.

Els fets van passar el primer d’octubre de 2020, quan l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural van convocar una manifestació amb motiu del tercer aniversari del referèndum d’independència del 2017. La marxa va sortir de la plaça de Sant Jaume de Barcelona i va arribar fins a la plaça Catalunya.

Segons la sentència, que ara pot ser objecte de recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), els tres acusats va actuar de manera conjunta i, a la cruïlla dels carrers de Pelai i de Balmes, van llançar pedres contra una furgoneta d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra, amb agents a dins.

Impediments a la defensa

En el judici, una de les principals queixes que va exposar la defensa va ser la manca d’informació dels acusats durant tot el procediment, a més dels inconvenients per a accedir a proves clau. Norma Pedemonte, advocada d’Alerta Solidària, va parlar, per exemple, de la impossibilitat o dificultat d’obtenir proves que es demanaven reiteradament, com ara els documents del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) o de les comunicacions per ràdio mitjançant les quals un agent dels Mossos d’Esquadra va alertar que hi havia joves tirant pedres. En el moment del judici, gairebé tres anys després, aquestes comunicacions ja no existien. L’advocada també ha criticat que no s’hagi informat degudament un dels acusats del delicte de lesions que li atribuïen i dels fets exactes pels quals era acusat.

https://www.vilaweb.cat/noticies/tres-anys-preso-tres-independentista-granollers-tercer-aniversari-1-o/?utm_source=intern&utm_medium=Butllet%C3%AD&utm_campaign=ButlletiNit

 


__