18 d’octubre del 2023

Omella menysprea el català en les explicacions sobre la benedicció de la Moreneta amb el papa

 

 
L'arquebisbe de Barcelona utilitza el terme pejoratiu 'xapurriau' i diu que parla malament el català perquè és de la Franja
 
L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha volgut explicar per què el papa Francesc va llegir un text en castellà durant la benedicció de la Moreneta que venera a la catedral de Girona. Ha dit que el text en castellà el va enviar directament la confraria de la Mare de Déu de Montserrat. Tanmateix, en les seves explicacions a RAC1, el cardenal ha menystingut novament el català.
 
 
 “No sé què ha passat. Quin moviment s’ha fet en contra meva?”, ha dit Omella, abans d’assegurar que s’estima la llengua, però menystenint-ne la variant de la Franja. “En principi, jo parlo malament el català perquè jo sóc de la Franja. El parlem a la nostra manera […] Amb el pare, la mare i tota la família sempre hem parlat en xapurriau [terme pejoratiu per a referir-se al català], que diem allà a la meva comarca del Matarranya”, ha declarat.
 
 
En la mateixa entrevista, Omella ha dit que ell es va limitar a connectar la confraria de Montserrat amb la secretaria del papa. Aleshores, quan Francesc va veure el text, és quan va tenir lloc el diàleg sobre la llengua. “Però ha de ser en català”, va dir el papa. El cardenal li va respondre que no, i tot seguit el papa va procedir a la lectura de “Déu de la tendresa” en castellà.
 
 

Omella ha dit que el país, la diòcesi o la confraria que acull el pontífex sempre es prepara unes idees i, a partir d’aquí, el Vaticà fa la seva composició de l’acte. “Això no passa per l’arquebisbat, jo els vaig ajudar a connectar amb la secretaria del papa com a cardenal”, ha insistit, i ha indicat que l’organitzador va ser el pare Joan Maria Mayol.

 

Segons que ha dit a RAC1, el pontífex va quedar molt content tant amb l’audiència com amb l’acte. A més, ha defensat que ell va ajudar el papa perquè saludés en català.