10 de febrer del 2024

Els remences i l'atemptat a Ferran el Catòlic

  

 

 
ELS REMENCES

L'edat mitjana és cruel i terrible des del nostre punt de vista. I a més a Catalunya hi havia persones que tenien un estatus jurídic reduït, que eren els remences. Eren producte de necessitats de repoblació cristiana i havien de pagar un rescat per a abandonar el lloc on havien nascut.  

Al segle XV els remences, durant la guerra civil catalana, van recolzar i defensar Ferran el Catòlic a Girona, quan l'exèrcit de la Generalitat de Catalunya, liderat pel comte sobirà Hug-Roger III de Pallars, va estar a punt de capturar-lo el 1462.

També va ser un remença, Joan de Canyamars, qui va intentar assassinar Ferran el Catòlic el 1492, perquè pensava que el rei havia traït la causa de l'alliberament dels remences, fins i tot després que l'any 1486 el rei hagués dictat la sentència arbitral de Guadalupe, que en teoria alliberava els remences catalans.
 
Les imatges són del palau reial de Barcelona, on va tenir lloc l'atemptat, i la representació del Consell de Barcelona del fet. El collaret del rei va parar el cop. Per això està representat a la il·lustració.

Visió irònica sobre el sistema feudal i els remenes (minut 18:45): https://www.ccma.cat/tv3/sx3/t1xc4-els-senyors-feudals-els-amos-medievals/video/6263754/


Us podeu unir al grup La Corona d'Aragó, com sempre, en aquest enllaç 

https://www.facebook.com/groups/952216585184034

 

 

PER SABER-NE MÉS DELS REMENCES:

>>  El Llibre del Sindicat Remença (1448), entra a formar part del Registre de la Memòria del Món de la Unesco. Bibliografia sobre remences. v.8