19 de novembre del 2009

Estat de la qüestió sobre el traçat del TGV.




Resum de les al·legacions presentades per la junta del temple de la Sagrada Família

Resum de les al•legacions presentades per la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família

La Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família va presentar les al•legacions al mes de juny del 2006 a l’Estudi Informatiu Complementari sobre el traçat de Sants-Sagrera de la línia del tren d’alta velocitat Madrid-Saragossa-Barcelona-frontera francesa.

La Junta Constructora creu que construir la pantalla de protecció del temple prevista en el projecte i executar el túnel pot provocar danys irreparables al temple pels motius següents:

1. Les característiques de l’edifici
El túnel se situa en la zona d’influència dels fonaments de les torres de la Façana de la Glòria, que serà l’edifici més pesant (22.000 t) i el més alt del carrer de Mallorca.
La nau principal, situada molt a prop del carrer de Mallorca i ja construïda, té una estructura molt vulnerable a causa de l’esveltesa i la fragilitat de l’excepcional configuració arborescent que Gaudí li donà. La volta catalana situada a 45 m d’altura és molt sensible a qualsevol moviment diferencial dels seus fonaments, cosa que podria ocasionar esquerdes i despreniments de rajoles.


2. Les característiques i els vicis ocults del terreny
Segons el catedràtic de geologia Dr. Oriol Riba, el pes de l’edifici i la pantalla i el túnel projectats poden provocar moviments en el terreny pliocènic de sorres i margues situat sota el nivell freàtic, que podrien desestabilitzar el temple i causar-hi unes lesions ruïnoses. Així mateix, l’espai per al flux de circulació d’aigües subterrànies quedarà reduït en travessar la pantalla de pilots, amb el consegüent augment de velocitat, que podria originar un rentatge de sorres a sota dels fonaments del temple.


3. La proximitat entre els fonaments, la pantalla i el túnel
Durant els treballs de construcció del mur es poden produir incidències no previstes a causa de la proximitat del túnel amb els fonaments dels temple: la pantalla de pilots de protecció està projectada a una distància en horitzontal de menys de dos metres dels fonaments de la Façana de la Glòria i de només 75 cm de la perforació posterior del túnel, amb la dificultat d’assegurar el traçat exacte i la verticalitat de tots aquests elements ja que se situen fins a 42 m a sota terra.

Les tasques de construcció del mur pantalla obstaculitzaran d’una manera important la visita al temple i l’accés dels materials a l’obra, amb el consegüent perill d’haver de paralitzar les obres. Altres preocupacions de la Junta Constructora són el deteriorament futur de la pantalla de protecció de formigó i acer situada permanentment sota el nivell freàtic, i la incidència que puguin tenir les vibracions en l’estructura de l’edifici.
Considerem, per tant, que la construcció del túnel del AVE arran dels fonaments del Temple Expiatori de la Sagrada Família pot provocar, malgrat la protecció projectada especialment, danys irreparables que poden ser evitables allunyant el traçat del túnel. Així també restarà protegida de possibles eventualitats la Façana del Naixement, amb uns fonaments molt menys rígids i profunds que els de la resta. Per aquesta raó, la setmana passada el temple va denunciar el problema al Centre del Patrimoni Mundial de la UNESCO i a ICOMOS Internacional.

press@sagradafamilia.org
http://www.sagradafamilia.cat/docs_serveis/mes_inf.php?anr=26&id=c


1 comentari:

Anònim ha dit...

tanto españolismo mal entendido y tanto catalanismo de pacotilla, politicos corruptos y aprovechados no a que pasen el tgv por la sagrada familia,escuchen a los expertos de verdad de europa no a los ....no tienen ni pizca de honestidad ni dignidad.