29 de gener del 2010

La tuneladora del TAV a Girona està muntada però no foradarà fins a final de març

Tuneladora Gerunda  muntada excepte la part electrónica i informàtica

En els propers mesos cal acabar d'instal·lar la part electrònica abans de començar el primer túnel subterrani

23/01/10 02:00 - Girona -   La tuneladora Gerunda del TAV de Girona ja està pràcticament muntada al pou d'atac del sector de Mas Xirgu, tot i que no es preveu que comenci a foradar el túnel fins a final del mes de març. En les properes setmanes, els treballs a la gran màquina que s'encarregarà de fer els túnels urbans a Girona se centraran en la implantació de la part electrònica del complex giny. Adif compleix així amb els últims terminis que es va donar per començar a fer els túnels del TAV, encara que inicialment la màquina havia de començar a foradar a la tardor del 2009. Pel que fa a l'estació del parc Central, els treballs se centren ara en la confecció de les lloses que estampeixen l'estructura de la futura estació i aviat començarà l'excavació del gran calaix de la infraestructura.
Una visita dels regidors de l'Ajuntament de Girona va permetre comprovar ahir que la Gerunda està pràcticament muntada i que ja s'està acabant la instal·lació del capçal que s'encarregarà d'obrir pas pel subsòl de Girona. La regidora de Mobilitat i responsable municipal del seguiment de les obres del TAV, Isabel Salamaña, va confirmar ahir després de la visita amb el director de l'obra que fins al març «els treballs se centraran en la instal·lació de la complexa part informàtica que incorpora la màquina». Un cop s'acabi totalment la instal·lació d'aquesta part de la màquina es preveu que comencin les proves, uns assajos que es faran a principi de març amb l'objectiu que a final del mateix mes es comenci a fer el túnel que unirà el sector de Mas Xirgu amb el parc Central.
Inicialment, Adif havia previst que la tuneladora comencés a treballar després de l'estiu, però el retard en el trasllat fins a Girona haurà endarrerit mig any l'inici de l'execució dels túnels. Serà un túnel d'uns 12 metres de diàmetre que haurà de permetre el pas de dos combois del TAV.
El primer túnel farà una llargada de gairebé 1,3 quilòmetres fins a l'estació del parc Central, des d'on la tuneladora seguirà amb el segon túnel fins al Puig d'en Roca.

Excavació a l'estació
Els treballs a l'àmbit del parc Central segueixen i ja s'han fet bona part de les lloses que estampeixen i garanteixen la solidesa de l'estructura de pantalles de formigó que s'han realitzat. Un cop fetes les lloses podran començar l'excavació subterrània del que serà la futura estació intermodal. Això suposarà el moment de més trànsit de camions per treure el gran volum de terra que s'anirà extraient. Abans de l'inici dels treballs s'havia alertat que el moment de l'extracció de terra suposaria el pas d'un camió cada dos minuts per al sector per treure tota la terra.

Connectant amb Sarrià
El responsables de les obres del TAV també van informar que avança a bon ritme el tram de Sarrià i que només queden uns 500 metres perquè la infraestructura enllaci amb l'emplaçament del pou de sortida de la tuneladora, al sector de Fontajau, a tocar del Puig d'en Roca. A Fontajau, es tallarà un carril de la rambla de Xavier Cugat per la desviació d'un col·lector que ha evitar entrebancs al TAV.
http://www.elpunt.cat/noticia/article/1-territori/12-infraestructures/128263-la-tuneladora-del-tav-a-girona-esta-muntada-pero-no-foradara-fins-a-final-de-marc.html