9 de juny del 2010

La Sagrada Família veu l’aval en el text del pèrit


Rigol se sent “acompanyat” per les indicacions de l’expert de l’Audiència 

A.B. - Sagrada Família - Ult. Act. 09/06/2010 02:18
El president delegat del Patronat de la Sagrada Família, Joan Rigol, va rebre ahir com una alenada d’aire fresc la carta del pèrit designat per l’Audiència Nacional en què demana aturar “de manera immediata” les obres del TGV que ja estan a punt d’arribar a la Meridiana des de la Sagrera perquè el jutge reconsideri el traçat, pel risc que pot suposar per al temple, tal com va avançar l’AVUI.

Per primera vegada en molt de temps, les autoritats de la Sagrada Família, que la setmana passada van tornar a demanar la suspensió cautelar de les obres amb l’informe preliminar elaborat per la UNESCOmolt menys dur que el text del pèrit que ara ha transcendit–, se senten avalades en una teoria que han mantingut en els últims anys i que posa en dubte la seguretat total del pas del TGV pel temple, a pesar del mur pantalla que s’hi ha construït i de les garanties que ha donat Adif amb el suport tant de la Generalitat com de l’Ajuntament de Barcelona.

Rigol va destacar l’autoritat del catedràtic de ferrocarrils de la Universitat Politècnica de Madrid Manuel Melis, pare d’altres grans infraestructures com el soterrament de la M-30 o l’ampliació del metro de Madrid, per admetre que ara més que mai el patronat “se sent acompanyat” en les seves tesis, ja que les consideracions que Melis ha fet arribar a l’Audiència posen de manifest que “el que es fa no garanteix l’èxit total de la seguretat”.

Dijous passat, també avançat per aquest diari, la Unesco va apuntar en un informe que calia introduir millores en el projecte de construcció i més seguretat tant per a la Sagrada Família com per a la Pedrera amb el pas del TGV pel centre de la ciutat de Barcelona. Entre altres mesures es plantejava la creació d’un doble mur de protecció i la congelació del sòl per controlar l’actuació de l’aigua durant la perforació.

Contraatac municipal
Ahir, en el capítol de reaccions, la més significativa va ser la contraofensiva de l’Ajuntament de Barcelona, que a través del tinent d’alcalde d’Urbanisme, Ramon García-Bragado, va desconfiar de la independència de Melis perquè “cal recordar que aquest tècnic està recusat com a pèrit independent de l’Audiència Nacional” i va insistir que tant aquest nou document com el de la Unesco “no són definitius”. CiU, per la seva banda, va insistir a la Comissió Europea perquè canviï el traçat.

http://www.avui.cat/cat/notices/2010/06/la_sagrada_familia_veu_l_8217_aval_en_el_text_del_perit_101169.php