18 de gener del 2013

El govern espanyol “asfixia” Catalunya, però millora el PER a Andalusia i ExtremaduraEl ministeri d'Ocupació redueix de 35 a 20 les jornades mínimes per cobrar el polèmic subsidi agrari, en plena política d'estalvi


Maria Coll -    17/01/2013
Mentre, per una banda, el govern espanyol “asfixia” econòmicament Catalunya, terme usat ahir pel president de la Generalitat, Artur Mas, perquè no paga deutes pendents i impedeix que el Govern executi eines que generin nous ingressos; per l’altra banda, l’Estat decideix millorar les condicions dels agricultors d’Extremadura i Andalusia per accedir al Plan de Empleo Rural, més conegut com a PER.
Concretament, el mateix dia que el Tribunal Constitucional, per una demanda de l’executiu del PP, anul•lava propostes aplicades a Catalunya com l’euro per recepta, les taxes judicials o l'impost sobre dipòsits els dipòsits bancaris; el ministeri d'Ocupació i Seguretat Social decidia rebaixar de 35 a 20 les jornades mínimes necessàries per cobrar el polèmic subsidi agrari, això sí, de forma excepcional i només als jornalers de la darrera campanya.

L’Estat, enguany ha destinat 147 milions d’euros al PER, una ajuda que ha rebut més de 4.000 milions d’euros des de la seva aprovació l’any 1986 pel president socialista Felipe González. A Andalusia els beneficiaris d’aquesta ajuda són uns 250.000. Sempre ha estat però un subsidi polèmic, fins i tot, entre els propis andalusos, per l’alt índex de frau que amaga i perquè no promou l'activitat.