21 de gener del 2013

Núria Bosch alerta del “caramel d'un nou finançament” per rebentar el procés sobiranista


Alerta que en el full de ruta del joc brut d’Espanya contra Catalunya ara toca rematar financerament Catalunya per després oferir quatre xavos i dir que són el pacte fiscal

 

La catedràtica d'Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona Núria Bosch en un article publicat al diari ARA titulat “ El Caramel d’un nou finançament”, continua destapant el joc brut d’Espanya contra Catalunya  i alerta que “ l’estat espanyol jugarà a confondre la ciutadania dient que Catalunya no està satisfeta quan se li ofereix la solució als seus problemes financers actuals”. Bosch en el seu article desmunta la fal·làcia, just el dia en que la líder del PP ha anunciat a bombo i plateret una reunió amb Rajoy per plantejar el que anomena "un finançament singular" per a Catalunya.
 
21 de gener de 2013

>> Els lobbys de poder com Foment del Treball,  veuen en  l’”oferta dels quatre xavos”  l’oportunitat de frenar el sobiranisme.

El Govern espanyol voldrà fer passar bou per bèstia grossa i farà un desplegament mediàtic per fer creure a la ciutadania que Catalunya no està satisfeta quan se li ofereix la solució als seus problemes financers actuals amb l’intent de rebentar el procés sobiranista. Per a la “feina bruta” comptarà amb l’ajuda inestimable de mitjans catalans i de lobbys de poder que veuen perillar el seu status. En aquest sentit Bosch assegura que “ és important explicar als ciutadans catalans per què no és acceptable una reforma del finançament autonòmic” com el que plantejarà el Govern Espanyol, i diu que és important que el govern espanyol ha de saber que “els catalans no renunciarem a exercir el dret a l'autodeterminació a canvi d'un caramel com pot ser una petita millora en el finançament”, i  recorda que “una gran majoria de catalans volem un estat propi i una consulta per exercir aquest dret” i afegeix que “aquest és un objectiu que ja s'ha convertit en irrenunciable”.


>> Impedir que Catalunya disposi de la clau de la caixa i fer creure que l’oferta de pacte és la solució al problema, és l’objectiu 

Bosch assegura que  la reforma del sistema de finançament que oferirà el govern espanyol no podrà satisfer ni de bon tros les aspiracions de Catalunya, pel fet que es negarà en rodó a que Catalunya disposi d’una hisenda pròpia, que és una estructura imprescindible per sortir de la situació actual. La catedràtica assenyala a més  hi ha  diverses raons per rebutjar la reforma que s'oferirà al govern català com són continuar dins la LOFCA, fet que impedeix que la pretesa singularitat tingui cap semblança al model del concert econòmic i que el Govern pugui  negociar bilateralment amb el Govern espanyol. Una altra raó és que “la clau de la caixa la seguiria tenint el govern espanyol. Per tant, el govern català continuaria depenent dels recursos que li passés el govern de l'Estat. El fet de tenir la clau de la caixa ha de ser un objectiu irrenunciable per al govern de Catalunya. A més, segons Bosch “és que és poc probable que el nou sistema de finançament aporti gaires més recursos a la Generalitat”.