3 de desembre del 2013

Salmond es mofa de Rajoy i li respon que Escòcia "és una nació" i serà "benvinguda" a la UE


The Scottish ParliamentFirst Minister's Questions - Scottish Parliament: 28th November 2013



29/11/2013  

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha ironitzat arran de les paraules de Mariano Rajoy sobre el seu país. En un debat al Parlament d'Edimburg, l'endemà que el president espanyol va afirmar que "no havia llegit" el llibre blanc de la independència, Salmond ha recordat aquestes paraules entre les rialles dels seus diputats. A més, ha recordat a Rajoy que Escòcia no és una regió sinó "una nació europea", i que ell no és "un president, sinó un primer ministre". La transcripció del debat és en aquest enllaç, en anglès, entre les pàgines 6 i 8.

Respecte del debat sobre si Escòcia (i, eventualment, Catalunya, tot i que Rajoy només es va referir a "altres regions europees") quedaran fora de la UE si s'independitzen, Salmond ha defensat que no està escrit enlloc que això hagi de passar. Segons ha dit, serà "benvinguda" a la Unió Europea si vota a favor de la independència, perquè es negociarà l'adhesió "des de dins". Entre els experts que Salmond ha citat per argumentar la seva opinió hi ha David Edward, jutge britànic que va formar part del Tribunal Europeu de Justícia, o el professor James Crawford, que ha assessorat el govern britànic sobre la qüestió.

El primer ministre escocès ha reclamat al govern de Londres que demani l'opinió legal de la Comissió Europea sobre les conseqüències de la independència. Salmond manté que Brussel·les "està preparada per parlar" sobre la qüestió però necessita "el permís" del govern britànic.
Abans de la intervenció de Salmond, un portaveu del seu govern ja ha descartat que un 'sí' al referèndum del 18 de setembre del 2014 suposi quedar fora de la Unió Europea.
El llibre blanc preveu garantir la continuïtat d'una Escòcia independent dins de la UE a través d'una esmena als tractats durant el període entre la votació i la declaració oficial d'independència. L'expert en política escocesa i comparada de la Universitat de Glasgow, Thomas Lundberg, ha avisat que un veto espanyol "es veuria com una acció hostil no només a Escòcia, sinó a tot el Regne Unit".