9 de novembre del 2015

9N 2015. El Ple de la Desconnexió. Mas: ‘Sense investidura no hi ha govern definitiu i consegüentment el procés queda encallat’


El Ple de la Desconnexió


9.nov.20I5
El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, durant el seu discurs en el debat al Parlament de Catalunya ha enviat un missatge dirigit als diputats de la CUP que han anunciat que no votaran a favor de la seva investidura: ‘Sense investidura no hi ha govern definitiu i conseqüentment el procés queda encallat’, ha manifestat.

‘Al procés, no hi sobra ningú. Ho repeteixo: no hi sobra ningú, ha apuntat. Unes paraules que, més endavant, ha acompanyat amb una crida per formar ja el nou govern. ‘Per fer tot allò que hem de fer ens cal no un govern en funcions, sinó un govern constituït’, ha advertit.

En aquest sentit, Mas ha fet servir una de les habituals metàfores marineres per afirmar que ‘només de nosaltres depèn que aquesta setmana s’orienten bé les veles per aprofitar el vent que va sortir de les urnes el 27-S’, ha assenyalat per demanar el suport per a ser investit president i formar govern.

Anteriorment, ha obert el discurs amb un recordatori sobre el resultat de les eleccions del 27-S que van donar una majoria als partits favorables a la independència. ‘S’ha acabat el recurs a les majories silencioses. Les urnes han parlat’, ha reblat.

Durant la seva intervenció també ha criticat l’actitud del govern espanyol envers les demandes sobiranistes i ha denunciat que ‘l’estat espanyol continua negant per tots els mitjans la voluntat democràtica d’un poble’.

‘En les democràcies de qualitat s’escolten les majories. En les pseudo-democràcies s’utilitzen la fiscalia, la policia i els tribunals per avortar la realitat’, ha afegit.

En un discurs de més d’una hora i mitja, el candidat de Junts pel Sí a presidir la Generalitat ha lamentat que ‘l’estat espanyol està políticament incapacitat per respondre a un repte que li està plantejant la societat catalana’, i ha rebutjat tornar a optar per ‘les terceres vies’ que s’han intentat des de fa anys, ha dit.

En la llarga història del catalanisme s’ha insistit tossudament en els camins intermedis, les terceres vies, des de les Bases de Manresa fins al pacte fiscal. Més de cent anys de terceres vies: la Mancomunitat, l’estatut avortat de Primo de Rivera, l’estatut de Núria, la Generalitat anterior a la constitució espanyola, l’estatut de Sau…’, ha sentenciat.

En el capítol dedicat a les estructures d’estat que vol impulsar Junts pel Sí, ha destacat la construcció d’una hisenda pròpia: ‘Ha estat històricament un greuge pels catalans’, ha assegurat. En aquest sentit, ha recordat que ‘tots els intents han estat infructuosos, tots’.

El pla de govern que ha presentat també està focalitzat en les polítiques socials i pretén que Catalunya sigui ‘cada dia menys autonomia i cada dia més estat’. Segons Mas, la independència generarà el context necessari per reduir dràsticament les taxes d’atur, crear lloc de treball més estables i de més qualitat i apujar les pensions.

Abans d’arribar-hi, però, el president en funcions ha deixat clar que si els diputats li fan confiança, el govern farà servir ‘tots els instruments a l’abast –encara que siguin reduïts-‘ per lluitar contra la pobresa i garantir la igualtat d’oportunitats. Destaca el pla d’emergència social, que comparteix protagonisme amb el desenvolupament de les principals estructures d’estat, destinat a garantir l’alimentació, l’habitatge i la cobertura energètica d’aquells ciutadans més ‘vulnerables, ha dit.



..."Diuen que el camí del mig no és mai el camí més dret. I és això que es palpa avui als passadissos del parlament. La il·lusió d’una declaració històrica. La serenitat que demana la responsabilitat entomada. I, sobretot, una bona colla de dirigents que aguanten la respiració com fan els nens quan juguen a la piscina. El qui surti de l’aigua primer, perd. Com un torcebraç. La nit electoral molts van veure que la cosa aniria així. Romeva ho va afirmar públicament: la solució arribaria a l’últim minut. Dijous? Aquesta setmana? L’inici de campanya del 20-D? La resolució del TC per a inhabilitar Forcadell? El 9 de gener? Avui aquesta és la gran pregunta: quin serà l’últim minut?"

http://www.vilaweb.cat/noticies/sha-obert-una-escletxa-o-qui-aguantara-mes-la-respiracio-al-parlament/