9 de gener del 2016

Mas farà un pas al costat, però no deixarà la política i es dedicarà a renovar CDC

Artur Mas durant la compareixença d'aquest dissabte


"No renuncio a tornar-me a presentar, la porta queda oberta, en funció de com vagin les coses", ha dit Artur Mas
 
 
 
Redacció
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha comparegut en roda de premsa aquest dissabte a la tarda per explicar l'acord a què s'ha arribat després de setmanes de negociacions. 

"El que us comentaré no estava previst en les ultimes 24 hores. Els esdeveniments s'han precipitat en les últimes hores", ha dit al començar.

"La decisió a què s'ha arribat permetrà tirar endavant el país. A presidència de la Generalitat ho teníem tot a punt per convocar les eleccions, però era el pitjor dels escenaris." 

Mas ha reconegut que aquests últims mesos les coses s'havien deteriorat. "Havíem de trobar una manera d'anar per feina i tirar endavant el país. I crec que l'hem trobada. És una decisió que té costos però també beneficis, però els beneficis superen en molt els costos."

La decisió ha vingut a conseqüència de moviments d'última hora. Promoguts per persones a títol individual i per entitats sobiranistes, per líders polítics i pel mateix Mas. Així s'ha anat configurant una sortida a la situació actual, ha explicat el president en funcions.


Mas decideix fer un pas al costat
"La primera decisió, que prenc jo, és de fer un pas al costat, de no presentar-me com a candidat de JxS. És una decisió que té un component dolorós però estic molt tranquil i molt convençut del que estic fent."

Però ha volgut deixar molt clar que no marxa a canvi d'una altra cosa: "En Mas no vol càrrecs. O president o expresident". I ho ha lligat amb el que ha dit aquesta setmana: "La presidència de la Generalitat no és una subhasta". "Demà, passaré a ser expresident", ha conclòs.

Així i tot, ha dit que queda a disposició del Parlament, del futur president de la Generalitat i del nou govern de Catalunya. I si en els pròxims temps es considera que el que pugui aportar és important "ajudaré sense reserves, sense demanar res a canvi, sense demanar cap càrrec".

"En aquesta decisió hi ha un acord que s'ha confegit en les últimes hores que té una clàusula molt important: el Parlament de Catalunya investirà el candidat que jo proposi dins dels grup de JxS". Mas ha confirmat que proposa Carles Puigdemont, actual alcalde de Girona, de CDC i amb experiència en el món municipal.

Segons Mas, una altra de les bondats de l'acord és que garanteix l'estabilitat parlamentària. La CUP es compromet a no votar en cap cas en el mateix sentit que els grups contraris al procés quan estigui en risc aquesta 'estabilitat. Dos dels diputats de la CUP s'incorporaran a la dinàmica de Junts pel Sí.


L'acord també contempla altres aspectes que cal tenir en compte: "L'assumpció, per part de la CUP, dels seus errors". Mas ha dit que la CUP reconeixerà públicament els seus errors i n'assumirà les conseqüències. I una de les conseqüències és que els diputats actuals hauran de renovar-se.


No es retira de la política

Mas ha dit que prenia la decisió de fer un pas al costat amb una absoluta tranquil·litat, i "amb la consciència que estic fent bé perquè estic fent el bé. I qui fa el bé, sempre fa bé". És segons ha dit, la millor manera de servir el país.
 
Mas també ha anunciat que es dedicarà a renovar Convergència a partir d'ara. Però ha volgut deixar clar que no es retira de la política: "No renuncio a tornar-me a presentar, la porta queda oberta, en funció de com vagin les coses". 

Mas ha recordat que ell s'havia compromès a retirar-se de la primera línia política després d'aquesta legislatura, que estava fixada en divuit mesos, però després de la decisió que ha pres avui, es considera alliberat d'aquest compromís: "Amb la decisió que prenc, quedo lliure del compromís de no tornar-me a presentar." El president en funcions ha reconegut que encara no ha pensat què farà amb la seva acta de diputat.