5 d’abril del 2018

Ivo Vajgl: ‘Si no aturem Rajoy, el corrent autoritari s’escamparà per tot Europa’. Entrevista a l'ex-ministre d'Afers Estrangers eslovè i actual eurodiputat


Ivo Vajgl: Si no aturem Rajoy, el corrent autoritari s’escamparà per tot Europa

04.04.2018

Ivo Vajgl és actualment eurodiputat del grup ALDE a Brussel·les, i un dels membres més actius del grup de suport a Carles Puigdemont. Avui l’ha visitat a la presó alemanya durant una hora. En sortint, VilaWeb ha pogut parlar telefònicament amb aquest ex-ministre eslovè per preguntar-li com ha trobat Puigdemont, i com veu el cas català.


Com heu vist Carles Puigdemont?
—En molt bona forma. I molt decidit a continuar la feina. Vol fer allò que els votants n’esperen. I subratlla que l’única manera de solucionar la situació i evitar l’escalada és començar el diàleg. Un diàleg seriós a Espanya entre el govern escollit i els representants de Catalunya. No hi ha cap més sortida per a solucionar el problema.

I sobre la seva situació processal, què en diu?
—Puigdemont espera que Alemanya porti la seva situació amb tacte i espera que no sigui extradit a Espanya. He estat d’acord amb ell que l’extradició seria contrària a la legislació d’Alemanya. I aniria en contra de l’experiència política i històrica.

Quanta estona l’heu vist?
—Una hora, més o menys.

El tracten bé?
—He tingut la sensació que sí. Que el tracten amb respecte. I ell no s’ha queixat en cap moment sobre el tracte rebut.

Quin és el seu estat d’ànim?
—És bo, la veritat
molt constructiu. M’ha dit que havia tingut molt de temps per a reflexionar i que havia decidit de no rendir-se. Ha decidit de lluitar, lluitar per la victòria dels seus seguidors i del seu programa polític. Li he assegurat que el grup d’europarlamentaris que donem suport al diàleg entre Espanya i Catalunya i la UE continuarem actius. I farem pressió per una solució política i per l’inici d’un diàleg democràtic. Condemnem la violència que hi ha hagut, i també lamentem la manca de divisió de poders a Espanya. Evidentment demanem la llibertat dels presos polítics. És inacceptable que tanquin representats elegits, que tenen un mandat democràtic d’un parlament i d’un govern. O que els dirigents de la societat civil acabin a la presó. No hi ha cap país democràtic on passin coses com aquestes. Simplement, no n’hi ha cap.

I què més li heu dit?
Que tenim clar que el problema de Catalunya ja és un problema europeu. Ara ja no és un afer intern. Si l’estil de governar de Rajoy s’estén, si la seva manera de tractar els drets democràtics s’estén, això podria ser un mal molt gros per a Europa. Si no volem que passi això, ho hem d’aturar. Si no aturem el corrent autoritari de Rajoy, s’escamparà per tot Europa, i llavors Europa es convertiria en un lloc perillós.

Us heu reunit amb polítics alemanys?
—No m’hi he reunit. Però m’he vist amb molts periodistes alemanys i us puc assegurar que el cas català no tan sols interessa els alemanys, sinó que el suport al diàleg i a una negociació és molt fort. Comença a haver-hi pressió sobre els polítics alemanys perquè ho resolguin com toca.

Al vostre país, Eslovènia, el suport al procés català és molt gran.
Diria que probablement Eslovènia és el país europeu on el suport per una sortida pacífica i no violenta és més fort. Vam tenir la nostra pròpia experiència, cert. I ningú no és igual. Però el dret d’autodeterminació sí que és el mateix. I vosaltres també el teniu. I no se us pot negar.

Recentment heu encapçalat la iniciativa per a atorgar els premis Sakhàrov als presos polítics catalans.
—Estic segur que tindrem prou vots per a aconseguir la nominació dels presos polítics. Però evidentment després hi haurà el procés de votació. Veurem aquests mesos vinents com es desenvolupa tot. Nosaltres volem enviar un missatge polític poderós: que l’existència de presos polítics a Espanya no es pot tolerar.

https://www.vilaweb.cat/noticies/ivo-vajgl-si-no-aturem-rajoy-el-corrent-autoritari-sespargira-per-tot-europa/ Notícia relacionada:
>> 04.04.2018 - L’ex-ministre d’Exteriors eslovè Ivo Vajgl visita Puigdemont a Neumünster