31 de gener del 2023

Metges de Catalunya manté la vaga després del fracàs de les negociacions

  

Metges de Catalunya manté la vaga després del fracàs de les negociacions


Joan Antoni Guerrero Vall
Barcelona. Dilluns, 23 de gener de 2023.
 
 Metges de Catalunya ha decidit mantenir la vaga d'aquesta setmana després que les negociacions que han tingut lloc aquest dilluns amb Salut han acabat sense acord. Segons ha explicat el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, les propostes que està fent la Generalitat no els acaben de convèncer. Malgrat la manca d'acord, Lleonart ha reconegut que hi ha hagut "alguns progressos" en la reunió d'aquesta tarda amb el Departament de Salut. "Hem trobat algun punt més de consens amb l'administració, però encara és d'hora per dir si són suficients punts de consens per a dir que hi ha un acord", ha dit Lleonart. Les dues parts s'han instat a reunir-se de nou aquest dimarts a les 13.30 hores. "Demà analitzarem el punt final, on ens hem quedat, en el qual hi ha algun progrés respecte a la reunió anterior", ha reblat.
 

En sortir de la reunió, Lleonart ha dit als periodistes que avui “hi ha més possibilitats que no pas dimecres passat” per desconvocar la vaga, però ha avisat que les posicions no estan tan aproximades com per donar per fet que no hi haurà aturada. El representant sindical ha admès que s’han trobat alguns “punts de consens”, fins i tot en aspectes que són de gran importància per al sector com és la formació continuada dels facultatius i les facultatives.

 

Però més enllà d’això, els professionals busquen també extreure compromisos pel que fa a l’atenció dispensada als centres sanitaris. “Hi ha punts que a nosaltres ens preocupen molt i molt, que fan referència a l’atenció i la qualitat de l’atenció que rep la ciutadania, que encara des de la nostra òptica són molt inconcrets”. En aquest sentit, des de Metges de Catalunya s’està proposant “un major grau de concreció, que de moment no tenim”.

 

El conflicte de les "agendes impossibles"
 
Per a més concreció, els metges busquen compromisos sobre les agendes, una reivindicació que des de la pandèmia de la Covid-19 s’ha multiplicat. “Estem parlant de sobrecàrregues, agendes impossibles i de com podem solucionar això”. El sindicat està traslladant propostes per “revertir aquesta situació”, ha indicat Lleonart. La negociació es fa sobre un document que Salut va presentar al sector la setmana passada, però també a partir de contrapropostes que els sanitaris han presentat en la reunió d’aquest dilluns.
 
Les negociacions tampoc han arribat a cap acord perquè hi ha aspectes que encara no⁹ han trobat el punt de consens. La part més espinosa fa referència a les qüestions retributives i les condicions laborals, segons Lleonart. “Estem buscant fórmules per mirar de millorar aquest aspecte, el Govern està oferint portar determinades qüestions a la taula de negociació de l’ICS, encara activa”, ha afegit el secretari general de Metges de Catalunya.

 

 

 

___