10 de juny del 2023

Jaume I, el llegat i la llegenda.

 

Jaume I
 
 
Segurament no hi ha cap rei tan important per al llegat de la Corona d'Aragó com Jaume I. Partint d'una derrota i d'una pràctica desaparició de la seva herència a mans dels francesos, que li van matar el pare i li van prendre tots els dominis occitans (llevat Montpeller), Jaume I va ser educat per Templers catalans a Montsó i va saber reconduir la seva herència. És un rei que és a la llista dels 10 reis més longeus del món (juntament amb Isabel II d'Anglaterra). Algunes característiques que l'acompanyen històricament són:
 

- FUNDADOR: És històric i indiscutible que va fundar els regnes de Mallorca i València, i que els va repoblar, un cop expulsats els moros. Per a balears i valencians, és el rei fundador. Mallorca va ser repoblada sobretot per catalans. València sobretot per catalans i, en menor proporció, per aragonesos. 
 

- LLEGENDARI: El llegendari tradicional de Catalunya, València i Mallorca està ple d'anècdotes i històries que s'atribueixen a Jaume I. En els contes populars, el rei és un ésser mític, providencial. Va ser el pare de mil fills bords. El rei que apareix en les rondalles tradicionals. A tot arreu, hi ha al·lotes i xiquets que es reivindiquen ser descendents de Jaume I, i potser tenen raó.
 

- CRONISTA: Jaume I va fer una primera crònica en català per a documentar les seves gestes, com havia fet Juli Cèsar, cosa que donaria peu a que tres reis més del seu llinatge volguessin imitar-lo: la crònica de Bernat Desclot, la de Ramon Muntaner i la de Pere el Cerimoniós. 
 
 

 

- PARE DEL SEU LLINATGE: Jaume I va decidir en el seu testament que volia ser enterrat al monestir de Poblet, al qual havia fet donacions. Gairebé tots els hereus i reis de la Casa d'Aragó es van voler fer enterrar a Poblet, juntament amb el rei. Poblet es va convertir en un panteó reial, el panteó reial de la Corona d'Aragó, segons Pere III el Cerimoniós. 
 

- PRECURSOR:  Va entendre que la seva Corona no es podria estendre més per la península ibèrica i va casar el seu segon fill Pere, que va acabar essent l'hereu, amb l'hereva de Sicília. Això posaria les bases d'una expansió pel Mediterrani sense precedents que acabaria expulsant els francesos i permetent als catalanoaragonesos dominar el Mediterrani. Els almogàvers van conquerir Sicília, Atenes i Neopàtria. 
 


- DOCUMENTADOR: Si tot el que passava durant el seu període no es pogués documentar, s'hauria perdut per sempre. Per això Jaume I va crear i consolidar una cancelleria i un arxiu. El primer canceller va ser Berenguer de Palou, bisbe de Barcelona. Avui dia l'Arxiu Reial de Barcelona o Arxiu de la Corona d'Aragó és dels arxius que contenen més informació sobre un període medieval.
 
 
 
Us podeu fer de La Corona d'Aragó en aquest enllaç https://www.facebook.com/groups/952216585184034

 

 

PER A SABER-NE MÉS:

 >>  Primers anys de Jaume I, fins el Tractat de Corbeil (1258)

 

__