13 de gener del 2010

Una cadena de televisió alemanya critica el túnel del TGV per la Sagrada Família i recorda l'esfondrament de l’Arxiu Històric de Colònia


La Sagrada Família, amb una pancarta contra les obres del TGV, en una protesta feta el desembre passat / JOSEP LOSADA

Aquest es un segon programa sobre el tema de la tv alemanya.   Desprès del desastre de l'esfondrament per les obres del metro de l'Arxiu Històric a Colonia ( equivalent per exemple al Archivo de Indias) el 3 març 2009, son sensibles als perills del túnels, i en concret al de Barcelona, i a tocar de la Sagrada Familia.


‘Spanien: Tunnel gegen Tempel’

“El número u de les atraccions turístiques d’Espanya, la Sagrada Família, s’ensorra. Sort que fins ara és una visió de l’horror, ja que l’obra més famosa de l’arquitecte Antoni Gaudí segueix dreta. Tanmateix, molts temen aquesta desgràcia a Barcelona, ja que al costat d’aquest temple en construcció ha de passar en un futur immediat un tren d’alta velocitat per un túnel situat a pocs centímetres dels fonaments de la Sagrada Família”. Així comença un programa que està preparant la cadena de televisió alemanya pública ARD-Das Erste sobre les obres de construcció del túnel del TGV pel centre de Barcelona.

Sota el títol Espanya: un túnel contra el temple, el reportatge –que s’emetrà els pròxims dies en horari de màxima audiència al primer canal– critica l’obsessió del consistori per “transformar la ciutat en un parc temàtic”, “inventant megaprojectes que ningú necessita” i fent que “viure a la ciutat sigui cada vegada menys confortable”. El periodista, que recull imatges d’una reunió de la Plataforma Ave pel Litoral, recorda l’accident del barri del Carmel del 2005, però sobretot l’enfonsament de l’Arxiu Històric de Colònia del mes de març de l’any passat, on les obres del metro van engolir literalment l’edifici provocant almenys un mort i nou desapareguts.

El programa s'havia d'emetre el diumenge 10 de gener, però no va ser possible. El proper programa serà el 17 a les 19:20.