3 d’abril del 2010

CiU demana que les obres subterrànies tinguin un equip de geòlegs sobre el terreny

Rull considera que això hauria evitat casos com el de la tuneladora de la Zona Franca, que estarà parada com a mínim deu mesos

2-4-2010  /  El diputat de CiU Josep Rull ha proposat que totes les obres subterrànies que es realitzin a Catalunya tinguin un equip de geòlegs sobre el terreny, fet que evitaria, segons la seva opinió, casos com el de la tuneladora de la Zona Franca, que estarà parada com a mínim deu mesos tot i que els estudis van identificar els materials naturals de manera adequada.



En una proposta de resolució presentada al Parlament, Rull insta el Govern a "garantir que en totes les obres subterrànies, més enllà dels estudis geològics i geotècnics establerts legalment, hi hagi un equip de professionals de la geologia i la geotècnica sobre el terreny amb capacitat per ponderar-los, valorar-los i integrar-los en el terreny en el qual es treballi en cada moment".

Rull ha indicat que no n'hi ha prou amb encarregar i executar estudis geològics vàlids, i ha apostat per la inclusió dels geòlegs en les obres per "disminuir el grau d'incertesa". Ha posat com a exemple d'aquesta necessitat l'últim contratemps de la futura línia 9 del metro de Barcelona, a causa de les dificultats de la tuneladora de la Zona Franca a 200 metres de la futura estació de Foc Cisell.

Allà la tuneladora va trobar còdols i graves netes, que van desgastar la seva roda de tall i van dificultar l'accés al seu capçal. Això fa evident, segons Rull, que hi hagi hagut un "dèficit de coneixement respecte a la identificació de materials alterats de manera antropica, aspecte de molta importància quan es treballa en entorns urbans"
de:http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2010/04/ciu_demana_que_les_obres_subterranies_tinguin_un_equip_de_geolegs_sobre_el_terreny_49931.phporns urbans".