3 de febrer del 2012

Bancs i caixes hauran d'aprovisionar 50.000 milions en un any

 

Bancs i caixes tindran fins al maig per presentar els projectes de fusions

El govern espanyol té previst aprovar demà la reforma financera

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha dit avui que bancs i caixes tindran fins a finals de maig per presentar els seus projectes de fusions. El govern espanyol aprovarà o denegarà el pla de viabilitat per a les integracions en el termini d'un mes. Les fusions hauran d'estar culminades l'1 de gener de 2013.

De Guindos ha dit, en una roda de premsa, que les entitats que es fusionin tindran dos anys per arribar al nivell de provisions dels seus actius problemàtics, fixat per al conjunt en 50.000 milions d'euros. Les entitats podran carregar les dotacions contra patrimoni, en lloc de resultats. El ministre ha assegurat que per tal de dur a terme les fusiones, el valor de les entitats haurà d'augmentar un 20% a través d'acords societaris, que serà del 10% en casos excepcionals. Les entitats també s'hauran de comprometre a donar crèdits i impulsar un pla de bon govern corporatiu.

També hi haurà préstecs del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) a través de bons contingents convertibles en accions, que passen a ser capital quan l'entitat els necessita per insuficiència de recursos públics. L'interès serà a preu de mercat, és a dir, un mínim del 8%. De Guindos ha destacat que aquesta mesura no suposa cap tipus d'ajuda pública perquè no computa com a deute sinó que són recursos del FROB, que passarà d'uns recursos de 9.000 milions fins a 15.000 gràcies a aportacions del Tresor.

De Guindos ha assegurat que no s'ha fixat un nombre determinat de fusions però ha insistit que en resultin entitats creïbles. El ministre ha insistit que la reforma permetrà millorar l'accés de bancs i caixes als mercats i, de retruc, obrirà l'aixeta del crèdit per als ciutadans. També ha considerat que abaixarà el preu de l'habitatge.