23 d’abril del 2022

Juliana atribueix a Pujol i Roca que no tinguem concert

             El periodista explica que Trias Fargas "va quedar en minoria"


El delegat de La Vanguardia a Madrid, Enric Juliana, ha atribuït a Jordi Pujol i Miquel Roca que Catalunya no tingui el concert econòmic a l'estil del País Basc o Navarra.


En un article d'opinió al diari del Grupo Godó, el periodista ha assenyalat que Ramon Trias Fargas es "va quedar en minoria" defensant aquesta opció al començament de la transició.



Després de definir Trias Fargas com a "concertista i federalista", ha remarcat que "el concert fiscal no va ser bandera catalana en el passatge Constitució-Estatut de Sau. 1978-1979. És ben sabut. El dirigent basc Juan de Ajuriaguerra hi va clavar mossegada a Bilbao, poc després de tornar de l’exili: 'Aquests catalans es creuen no sé què, perquè tenen ponents constitucionals; nosaltres, amb menys, aconseguirem més'".

"Cobrar impostos? No era una idea gens grata a l’esquerra industrial. Un altre temps. No hi havia ordinadors, no hi havia l’Agència Tributària i l’IRPF amb prou feines s’acabava d’implantar. I la solidaritat amb el sud era un concepte mític que no admetia matisos en una Catalunya amb més d’un milió d’andalusos i extremenys en fase d’arrelament", ha reblat.

Segons Juliana, "a CDC va prevaler el sentit pràctic del tàndem Pujol-Roca: anar sumant, agregar tot l’electorat moderat i no provocar grans rebutjos. Trias va quedar en minoria, però va aconseguir pactar el 1982 una bona valoració de serveis amb el ministre d’UCD García Añoveros, que el PSOE va esborrar de cop en guanyar de manera aclaparadora les eleccions d’octubre".



( A la Cuca de Llum hem publicat una resenya sobre Trias Fargas que recomanem ): 
(cliqueu el tag> llibres recomanats/libros recomendados (14)  )