11 de desembre del 2022

Supressió sedició 8 - El PSOE i Unides Podem proposen un nou tipus de malversació que no convenç ERC



 
 
Vilaweb -  Redacció - 11.12.2022 
 
El PSOE i Unides Podem presentaran demà al congrés espanyol una proposta de reforma del codi penal espanyol que afegeix un nou tipus de malversació que penalitza fins amb quatre anys de presó i sis d’inhabilitació el desviament pressupostari irregular dins la mateixa administració pública, cosa que permetria de rebaixar de dos anys les penes previstes actualment –fins de sis anys de presó i deu d’inhabilitació.

 

Així ho ha avançat avui La Vanguardia i han confirmat a EFE fonts pròximes al govern espanyol, que diuen que la proposta no deixarà sense penalitzar el supòsit de malversació més lleu, que seria el nou delicte incorporat i que encara no s’hauria pactat amb ERC. I afegeixen que el nou redactat perseguiria fins i tot uns altres comportaments, que ara com ara no estan castigats, com ara el d’enriquiment il·lícit per als càrrecs que registrin un augment patrimonial de més de 250.000 euros durant el seu mandat sense poder-ne acreditar l’origen, un delicte que podria tenir penes fins de tres anys de presó.

 

El codi penal actual, modificat pel PP l’any 2015, estableix un delicte de malversació independentment de la destinació dels diners desviats. El càstig per a la malversació va de dos anys a sis de presó (i entre sis anys i deu d’inhabilitació), amb un tipus agreujat que pot arribar a vuit anys de presó o fins i tot a dotze. La reforma eliminà qualsevol distinció prèvia sobre si hi havia lucre personal o no; és a dir, considerava qualsevol desviament de fons públics com a malversació i fixava un tram de penes molt ampli.
 
 
ERC, poc convençuda per la proposta
Amb el rerefons de la sentència del procés i amb la previsió de possibles futurs encausaments pel referèndum del Primer d’Octubre, ERC ha proposat de reintroduir al codi penal el concepte d’afany de lucre personal o de tercers com a condició per als tipus de malversació més greus, tot conservant-ne les penes que va estipular el PP. Concretament, la proposta dels republicans afegeix un article sobre el delicte malversació sense afany d’enriquir-se, però en què els diners es destinen a finalitats particulars, amb penes entre sis mesos i tres anys. Segons que diu el partit, aquest supòsit no afectaria els dirigents independentistes encausats per malversació perquè en el seu cas els diners no van ser emprats amb finalitats particulars.
 
 
En una entrevista concedia aquest matí a Catalunya Ràdio, el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha dit que no li semblaria just que els exiliats que tornessin a Catalunya s’haguessin d’enfrontar a quatre anys de presó, tal com estipula la nova proposta sobre la malversació en què treballen el PSOE i Unides Podem. Diu que l’objectiu d’ERC és rebaixar la malversació i fer-la desaparèixer, però matisa que per arribar com més lluny sigui possible cal l’ajuda de tothom. “Arribarem a fer-la desaparèixer? Depèn de quanta gent ens ajudi. Estaria bé que, de tant en tant, algú ajudés.”
Quant a la proposta d’ERC, Junqueras considera que pretén “posar justícia on hi ha injustícia”, si bé ha refusat de concretar si la reforma permetria el retorn Carles Puigdemont i de Marta Rovira.

 

(ÉS AVUI QUE ENS ASSABENTEM  QUE  NO ESTAVA  PENALITZAT  L'ENRIQUIMENT  IL•LÍCIT   PER QUANTITATS MENORS DE 250.000€. -  pais...!!!
Cuca de Llum)
 
 
 

__