15 de desembre del 2009

TAV a l'aeroport en estudi, línia nova de Rodalies de Cornellà a Castelldefels en estudi informatiu, al 2020 metro fins a Sant Joan Despí


El necessari tercer túnel de rodalies pel subsòl de Barcelona arribarà a la zona universitària de la Diagonal amb la prolongació de la nova línia projectada pel Ministeri de Foment entre Castelldefels i Cornellà de Llobregat. El ministre José Blanco anunciava ahir a la capital catalana que l'estudi informatiu de la nova línia de rodalies es modificarà per incloure la prolongació del túnel fins a l'entrada de la Diagonal barcelonina, encara que l'obra no es podrà executar en el període de vigència del pla de rodalies, fins al 2015, sinó que s'haurà d'abordar en una fase posterior, fins al 2020, per l'elevat cost i complexitat, segons apunten fonts ministerials. A petició de la Generalitat, Blanco també ha promès un estudi per veure si és viable portar el TAV fins a l'aeroport.


De moment, el tercer túnel només es projectarà sobre paper però no es construirà en el període d'execució de la reforma del pla de rodalies, que suposarà una inversió de 4.000 milions fins al 2015. Segons fonts ministerials, la prolongació del túnel de la línia Castelldefels-Cornellà fins a la zona universitària de la Diagonal barcelonina faria disparar el pla inversor més enllà dels 5.000 milions per la complexitat i cost del projecte. L'opció triada, doncs, és fer un únic estudi informatiu des de Castelldefels fins a la Diagonal i executar-lo en dues fases. La primera, tal com ja preveu el pla de rodalies, suposarà la construcció de la línia nova per les poblacions de Castelldefels, Gavà, Viladecans, Sant Boi i Cornellà. La segona fase, amb l'horitzó probable del 2020, executaria la prolongació per Sant Joan Despí fins a la zona universitària, recollint la idea de la descartada línia 12 de metro. A llarg termini, seria des d'aquí on es prolongaria el tercer túnel de rodalies fins al Besòs, no necessàriament per sota de la Diagonal.

TAV fins a l'aeroport

A petició del govern català, el Ministeri de Foment també ha promès que farà un estudi de viabilitat per fer arribar la línia del TAV fins a les terminals T1 i T2 de l'aeroport del Prat. Blanco deixa clar que només s'estudia si l'obra és viable o no tècnicament i econòmicament, però hi afegeix que serà «la primera pedra perquè el TAV arribi a l'aeroport», i explica que no concep l'aeroport barceloní sense connexió d'alta velocitat ferroviària. De moment, a les dues terminals hi arribarà en els anys vinents la nova línia de rodalies per mitjà d'un túnel sota les pistes que aprofitaria a mitjà termini la línia d'alta velocitat.


Dilluns, rodalies al Prat

La licitació del projecte per un pressupost de 298,5 milions d'euros tindrà lloc dilluns i posarà en marxa un dels projectes del govern de Zapatero que ha experimentat més retards pel que fa a infraestructures. El ministre aprofita de nou l'ocasió per reivindicar el ritme inversor del govern de Zapatero a Catalunya i reafirma que aquí s'està executant en els darrers cinc anys una inversió en infraestructures superior a la que s'ha executat en cap altre territori de l'Estat. Al desembre es posarà a licitació l'estació del corredor del Mediterrani a l'aeroport de Reus.


Gestió del Prat, aviat

El ministre de Foment reafirma que el nou model de gestió dels aeroports de l'Estat es presentarà abans d'acabar l'any, tal com havien promès tant ell com el president del govern espanyol. Des de la Generalitat es reivindica una «majoria determinant» per a les institucions catalanes en el futur consorci de gestió de l'aeroport, i la Cambra de Barcelona reclamava aquesta setmana que la prioritat és que l'aeroport del Prat es gestioni de manera individualitzada i independent de la resta d'aeroports per poder decidir la política comercial de drets d'aterratge i enlairament de les companyies a més de la política de promoció de l'aeroport i de negociació amb les aerolínies. Blanco no ha volgut revelar cap detall del nou model aeroportuari en la seva vinguda a Barcelona, però ha reafirmat que el sistema es donarà a conèixer el proper mes.

http://www.elpunt.cat/noticia/article/1-territori/12-infraestructures/109400-la-linia-castelldefels-cornella-arribara-a-la-diagonal-pel-tercer-tunel-de-rodalies.html