27 de juny del 2016

El diari 'Libération' bateja Puigdemont com a 'Monsieur Catalexit'



El Nacional - Barcelona. Dilluns, 27 de juny de 2016
El diari parisenc Libération ha publicat aquest dilluns un perfil del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, titulat "Carles Puigdemont, Monsieur Catalexit". La peça, signada per François Musseau, recull d'aquesta manera l'efecte que pugui tenir el Brèxit –la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, decidida dijous passat en referèndum– sobre les demandes dels independentistes catalans respecte de l'Estat espanyol.

El periodista descriu Puigdemont com un home educat i de "cortesia natural" i assenyala que ell i l'entrenador alemany Joaquim Loew s'assemblen "com dues gotes d'aigua". En conversa amb el periodista de Libération, Puigdemont explica que hi ha hagut 129 presidents de la Generalitat abans que ell fins a Artur Mas, el seu antecessor, però "jo sóc el primer elegit per dirigir el meu país a la llibertat. "No sento odi contra l'Estat espanyol, sinó un immens amor pel meu país. En les parelles en conflicte, la separació és sovint la millor solució".
Quant al Brèxit, Puigdemont afirma que aquest procés "prova que a Europa es poden prendre plenament decisions sobiranes". "Si he de triar entre l'obediència a una decisió del Tribunal Constitucional espanyol, corrupte i espanyolista, o la voluntat del poble català, no dubtaré ni un segon", afegeix el president. Quan el periodista li pregunta si, per tal de dur endavant el projecte independentista arribaria fins al punt de posar-se en risc d'anar a la presó, el president de la Generalitat tampoc no té cap dubte: "Sí, senyor". El retrat es tanca amb l'aclariment per als lectors que, en català, Puigdemont significa "cim de la muntanya."