12 de juny del 2021

El Suprem s’encara amb Europa (10) i diu que la immunitat de Puigdemont no val a Espanya

 

Foto de Vilaweb

 
 
 
Fonts del Suprem asseguren que les ordres de detenció a l'estat continuen vigents malgrat que els eurodiputats han recuperat  la  immunitat
 

La fractura del govern espanyol arran d’un possible retorn dels exiliats continua oberta, especialment després de la decisió del Tribunal Suprem espanyol de sucar-hi pa. Segons que publica El Confidencial, fonts de l’alt tribunal defensen que poden ordenar la detenció de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí si decideixen trepitjar territori de l’estat espanyol.
 
Ara fa dues setmanes, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), en una decisió sense precedents, va retornar de manera provisional la immunitat als eurodiputats catalans per evitar “possibles danys irreparables”. Malgrat això, fonts del Suprem asseguren que cap d’ells no té garantida la llibertat de moviment a l’estat espanyol.
 
Els magistrats detallen que la detenció és possible d’acord amb la tesi de Pablo Llarena, que diu que la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí no elimina les responsabilitats penals relacio-nades amb l’1-O i la declaració d’independència. De fet, a la interlocutòria que el jutge va fer arribar a l’Eurocambra durant el procés del suplicatori, argumen-tava que les ordres de detenció a l’estat espanyol contra els eurodiputats continuaven vigents malgrat la immunitat.
 
 
Ni Puigdemont, ni Comín, ni Ponsatí no han expressat cap intenció de trepitjar territori de l’estat espanyol després de recuperar la immunitat. De fet, el seu advocat, Gonzalo Boye, s’ha mostrat convençut que la immunitat els protegeix de les ordres de detenció de Pablo Llarena, però, tot i això, els ha recomanat de no tornar, ja que considera plausible que el Suprem els arresti en contra de l’ordenament europeu.
 
De totes maneres, aquest enfrontament  la UE no tan sols el defensa el Suprem. El PSOE, en boca de María Jesús Montero, ha assegurat que la voluntat del govern espanyol és que Puigdemont, Comín i Ponsatí siguin extradits i jutjats al Suprem. Unes paraules que han desautoritzat la ministra de Drets Socials espanyola, Ione Belarra, que va declarar que normalitzar la situació a Catalunya comporta el retorn lliure de tots els exiliats.
 

 

 

 ALTRES  NOTÍCIES  PUBLICADES A VILAWEB:
 
 
 
 
 
INFORMACIONS ANTERIORS SOBRE LA INMUNITAT DELS 3 POLÍTICS EXILIATS  QUE SÓN DIPUTATS  AL  PARLAMENT  EUROPEU: