13 d’agost del 2023

Estiu 2015 -2023 actualització, darrers llibres recomanats v.2

ESTIU  2023,  NOVETATS  QUE RECOMANEM DE TOTS ELS GÈNERES:

La trista història del monestir de Sixena,
resumida per Flocel Sabaté, catedràtic d'història de l'Universitat de Lleida. Va escriure dos articles a petició de revistes estrangeres especialitzades, els trobem aquí reunits i traduits. Molt interessant el fet que posa els fets en contexte polític i històric, car el públic inicial no és l'espanyol. Agraïts a l'editorial que ha tingut la iniciativa de publicar-ho."Assalt militar en un museu a Catalunya en el segle XXI. Anàlisi dels fets en el seu context" Flocel Sabaté. Ed. Sidillà. 2023.
Us deixo el link de la presentació d'aquest llibre:  https://youtu.be/mY375-f0lKkEl darrer llibre publicat sobre Cambó, actualitza aspectes que no havien estat escrits. Molt recomanat. 
"Francesc Cambó. L'últim retrat" Borja de Riquer. Edicions 62. Barcelona. 2023.

 
 
"Decisiones críticas. Un análisis de factores clave en los momentos cruciales de la humanidad".
Carles M. Canals. Editorial Alfabeto.

 
 
"Anàlisi històrica de la identitat catalana"
Flocel Sabaté. Podeu adquirir-lo al portal de publicacions de l'Institut d'Estudis Catalans: 


Repetim ressenya d'un llibre que fa pensar, llúcid i ple d'humor sorneguer. Us deixem també el link d'una ressenya en vídeo curt:L'enllaç a la ressenya:  https://youtu.be/mkFa1PXIdyI
- trobareu més entrades d'aquesta blog clicant l'etiqueta  Orwell George


 
"Collita própia"
 

 
 
ALGUNS  LLIBRES  SOBRE  LA   LECTURA EN GENERAL,  I  SOBRE  COM   EXPRESSAR-SE
BÉ  EN  PÚBLIC:
 

"Sobre el arte de leer. 10 tesis sobre la educación y la lectura"
Gregorio Luri. Plataforma Editorial.  Barcelona. 2020. (104 pàgines)  
 
Un llibre també genial. Explicant com els nens aprenen a llegir ens ensenya molts elements a tenir en compte a en el moment de preparar-nos per transmetre idees quan... els infants ja són grans.

.........


 
 
Sintètic!! dels pocs llibres se síntesi sobre un tema que es poden trobar. Molt molt recomanat, 
el vaig trobar genial. Com elaborar una història: si vols què el teu públic conecti amb tu i s'involucri en el projecte. Ens persuadeix que és més probable que ho faci si ofereixes una història ben elaborada amb un nucli emocional. L'autora nascuda als USA és guionista i col.labora amb productores cinematogràfiques.
"Storytelling. Cómo contar tu historia para que el mundo quiera escucharla", Bobette Buster. Ediciones Koan. Badalona. 2020. 125 pàgines.

........

 
Un altre llibre excel.lent !!
Quina sort trobar arguments tan elaborats d'items que sovint els defenses només per intuició. Conferències de l'autor: l'utilitat de l'art, de l'estudi de les humanitats (ara desprestigiades perquè no "produeixen" beneficis econòmics a curt termini)....
"L'utilitat de l'inútil" Nuccio Ordine. Quaderns Crema. Barcelona. 7a edició.
 
......... 

 
Encara no l'he llegit. D'aquest autor n'espero apendre moltes coses, com en d'altres llibres seus.
Altres llibres de tota mena que també hem llegit:
 
 

 Una selecció excel.lent, plena de criteri. Llàstima que el llibre no estigui en català, per ara. Alguns temes:
 
- El desig, l'anhel de Déu (conscient o no) present a totes les cultures.
- Déu és amor. Les diferents paraules en l'antiga cultura grega pels diferents tipus d'amor: eros i agape. Déu ens estimà primer. Matrimoni I diferència sexual. La força social de la caritat.
-  La veritat us farà lliures. La història del concepte de llibertat en la modernitat. L'essència de la llibertat humana. Llibertat i responsabilitat.
- Conciència i veritat: Sòcrates i Newman.
- Fe i cultura.
- Fe raó i universitat.
- El cristianisme i la crisi de la cultura europea.
- Esperança cristiana i progrés (...més temes)

"Vivir como si Dios existiera. Una propuesta para Europa" Joseph Ratzinguer - Benedicto XVI. Ed. Encuentro. Madrid. 2023. (326 pags.)
 
............
 
 
 
"Com érem fa 700 anys. Una crònica de la vida quotidiana a la Corona catalanoaragonesa del segle XIII"   Montserrat Rumbau. Tibidabo Edicions. Barcelona. 1a edició el 1996. Aquesta és la 2a edició, 2022. (306 pàgs)
 
M'han agradat les paraules introductòries "Justificació a la nova edició d'aquest llibre": ..."Sembla que ara, a molts els fa vergonya parlar de la nostra història:
- perquè no toca
- perquè sona ridícul parlar-ne
-perquè ara hi ha altres interessos
 
I són molts, els qui la volen desprestigiar, ridiculitzar, i també amagar.
 
Les reivindicacions del nostre passat són catalogades com a folklòriques i falses [ atenció!  són idees de l'aparell de desinformació de Madrid]
 
I ens estan venent altres relats.
 
Per què en sabem tan poc, dels nostres reis? 
 
Per què en sabem tan poc, dels nostres herois?...
 
Què ens ensenyen a l'escola?...
 
Els segles XIII i  XIVsón segurament el període més interessant de la nostra història, els segles en què el nostre país pren un protagonisme molt importantdins la història del món mediterrani i fins i tot més enllà.(...)

Tenim una història, com a ponle i com a nació, tan potent que no ens podem permetre el luxe d'oblidar-la.
 
Som un poble persistent, malgrat les vicissituds dels darrers segles, amb la guerra del 1714, la Guerra Civil espanyola, la postguerra, i recentment, el darrer intent de fer desaparèixer la llengua, l'economia i, de retruc, la nostra identitat 
 
Per tot això (...) valia la pena editar "Com érem fa 700 anys", el llibre que parla del segle XIII d'una manera rigorosa, fàcil, divulgativa, i pedagògica, per tal que tothom el pugui llegir."


 .........
 
Un llibre més de l'excel.lent col.lecció Episodis de la Història de l'Ed. Dalmau. Els autors dels 10 Llibres d'atles d'història de la Catalunya carolíngia, ara ho resumeixen en aquest texte.
"Poder, paisatge i societar a la Catalunya carolíngia. L'organització d'un país dins l'Europa de Carlemany". Ed. Dalmau. Col.lecció Episodis de la Història, n.365. (127 pàgs.) El llibret té la mida de mig Din4.
 
 
 
 
En particular també us suggerim una ullada a aquesta llisteta:
 

 

>>  Llibres  sobre Catalunya:

Com és el caràcter català. Dos llibres clàssics: "Notícia de Catalunya" de Vicens i Vives, i "Les formes de la vida catalana" de Josep Ferrater Mora >>  Llibres d'humor

 Humor, medecina per la supervivència. Llibres llegits i recomanats>>  Llibres  sobre la història de Catalunya:

Llibres: història de Catalunya al voltant de l'any 1000 v.2

Llibres: història de Catalunya entre el 1000 i 1150: unió del comtat de Provença i unió amb Aragó incorporats pel prestigi dels comtes v.2

Llibres: història de Catalunya entre els anys 1150 i 1400

"La formació d'una identitat. Una història de Catalunya", nuevo libro de Josep Fontana

Llibres d'història de Catalunya al s.XV que hem llegit

Albert Pont, "Delenda est Hispania", resenya i videos de les seves conferències

El nus del que passa a Catalunya és la manca d'un poder polític català (a Madrid) que es correspongui amb l'aportació econòmica catalana al conjunt de l'Estat

Llibres que hem llegit: control de l'opinió pública en el nazisme

Llibres: semblances de grans catalans

 

>>  Llibres  sobre  l'independència  de  Catalunya:

“Catalunya, a la independencia por el bolsillo” libro de Alfons Durán - Pich

 

Paluzie: "El deute públic és una gran arma de Catalunya per negociar la independència amb l'Estat"


>>> Cambio de nuestra ley electoral: Daniel Ordás, abogado suizo, defensor de la democracia directa como la suiza


Constitució catalana: sense les "portes falses" de la constitució d'Espanya del 78, i que han permés la manipulació. No ens convindria que aquest autor "vigilés" la futura Constitució catalana? Cites de "Catalunya sota Espanya" d'Alfons López Tena. 

 

"S`ha acabat el bròquil". Jaume Barberà. 2013. Ressenya

 

>> Un irreductible, què s'ha convertit en un clàssic:

George Orwell autor de «Rebelión en la granja» y «1984». Argumentó contundentemente contra el aborto en una de sus primeras novelas. Orwell actuaba en conciencia, no estaba en venta, esto le puso en problemas pero resistió y consiguió publicar 'Rebelión en la granja' el 1945. Recensiones de sus libros.

 

 

 


 

 

 

 

>>  Llibres recomanats, història del s. XX

>>  La felicitat, un efecte secundari (Viktor Frankl)

 

>>>  Més opcions: mireu al tag general dels llibres recomanats:També tenim articles exclusivament sobre ressenyes de llibres...

 

Si voleu ser revolucionaris...  llegiu!
Si voleu riure molt...  llegiu! 

Bon estiu!

 

(Aquesta entrada ha rebut 193 visites)


Suggeriment d'un lector: 

Permet recomanar un llibre sobre tot el tema de Catalunya, un llibre d'història disfressat de novel·la que repassa la història del segle XX d'una manera diferent, emprant cites dels protagonistes (Maura, Lerroux, Mola, Franco, Negrín, Azaña, Cambó, Macià, Companys, Durruti, etc.). I el que és més interessant és que fa el repàs històric sense cedir a la pressió de la història oficial espanyola, sinó des d'un punt de vista estrictament català. El nom és Tempesta, i adjunto un enllaç on es pot llegir la contraportada com a tarja de presentació: http://librosbajodemanda.llibreriaha.com/TEMPESTA-HERIBERT-VOGT-KIT-BOOK-SERVI-LibroEbook-ES-SPB0289199.html Tracta molts temes, però de cara al 27S seria convenient que els fills i nets dels antics immigrants espanyols copsessin com el franquisme va emprar a part dels perdedors, els seus pares i avis a Andalusia, Extremadura, Galicia, etc., per a liquidar als altres perdedors, els catalans i la seva cultura
 
 
 
 
_


1 comentari:

Anònim ha dit...

Permet recomanar un llibre sobre tot el tema de Catalunya, un llibre d'història disfressat de novel·la que repassa la història del segle XX d'una manera diferent, emprant cites dels protagonistes (Maura, Lerroux, Mola, Franco, Negrín, Azaña, Cambó, Macià, Companys, Durruti, etc.). I el que és més interessant és que fa el repàs històric sense cedir a la pressió de la història oficial espanyola, sinó des d'un punt de vista estrictament català. El nom és Tempesta, i adjunto un enllaç on es pot llegir la contraportada com a tarja de presentació: http://librosbajodemanda.llibreriaha.com/TEMPESTA-HERIBERT-VOGT-KIT-BOOK-SERVI-LibroEbook-ES-SPB0289199.html

Tracta molts temes, però de cara al 27S seria convenient que els fills i nets dels antics immigrants espanyols copsessin com el franquisme va emprar a part dels perdedors, els seus pares i avis a Andalusia, Extremadura, Galicia, etc., per a liquidar als altres perdedors, els catalans i la seva cultura.