23 de novembre del 2007

Foment diu que farà els passos previs a la creació d'una estació del TGV a l'aeroport de Girona

El Ministeri de Foment preveu crear a les immediacions de l'Aeroport de Girona un punt d'avançament i estacionament tècnic (PAET) que ha de permetre que, "quan la demanda ho justifiqui" es pugui dur a terme la construcció de l'estació del TGV a l'aeroport

Així consta en una resposta parlamentària que Foment ha enviat per escrit al diputat de CiU per Girona Jordi Xuclà, que demanava a l'executiu espanyol que expliqués quines previsions tenia de crear un baixador a l'aeroport.
de: Avui.cat http://www.avui.cat/article/economia/13098/foment/diu/fara/passos/previs/la/creacio/duna/estacio/tgv/laeroport/girona.html

Comentari d´un lector digital de l´Avui:
AL AEROPORT ÉS ON TINDRIA QUE ESTAR L'ESTACIÓ DEL TGV, NO AL CENTRE DE GIRONA, EN PROBLEMES D'ESTACIONAMENT, A MÉS GIRONA NO ARRIBA ELS CENT-MIL HABITANTS, MENTRES QUE L'AEROPORT AUQUEST ANY TINDRA UN MOVIMENT DE CINC-MILIONS, PER EL QUE ÉS UN ABSURD SITUA L'ESTACIÓ DEL TGV A SET KILOMETRES, NADAL ESTÀ FENT IGUAL QUE LA MINISTRA DE MALAGA, ELL PER GIRONA.
Andreu/ 21.11.2007, 19:29

22 de novembre del 2007

Compensacions afectats per la suspensió durant un mes del servei de Rodalies. Zapatero promet compensar als municipis afectats però no als usuaris.

El govern espanyol finançaria serveis públics locals com ara llars d'avis o d'infants tot i no ser competència de l'Estat

Madrid Barcelona. El govern espanyol prepara ajuts per compensar els municipis afectats pel tall de la xarxa de rodalies entre Sants i el Prat. En comptes d'indemnitzar directament els milers d'usuaris afectats per un tall de les vies superior al mes, el president José Luis Rodríguez Zapatero anunciava ahir al Congrés que es donarà una «resposta general a les ciutats que s'han vist afectades». Tot i que el president no va ser gens explícit en el què, com i quan de la mesura, fonts properes explicaven a la sortida de la cambra que es tractaria de finançar projectes públics als municipis com, per exemple, llars d'infants i llars d'avis, encara que aquests serveis no formin part de les competències estatals a Catalunya. No hi haurà compensació directa als passatgers.

Però Generalitat i usuaris volen abonaments gratuïts

El govern català liderarà les reivindicacions de les entitats veïnals, sindicals i d'usuaris que van signar el manifest del transport públic, demanarà al Ministeri de Foment i a Renfe que estableixin una línia col·lectiva de compensacions per mitjà de l'entrega gratuïta als passatgers afectats d'abonaments de viatge per una temporada. La Generalitat també establirà una finestreta única perquè els passatgers que ho desitgin recorrin a les reclamacions mitjançant les juntes arbitrals del Transport o de Consum. Amb tot, aquesta darrera és una mesura que ni la Generalitat ni les entitats del manifest consideren la més pràctica perquè comporta certa judicialització del procés. En qualsevol cas, es considera que la gratuïtat del servei mentre no arribi el TAV a Sants és una mesura positiva però insuficient perquè no suposa cap compensació posterior a les molèsties patides.
de : diari El Punt http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2638433

Comentari: Realment hi ha coses a les que no trovo cap explicació, cap ni una. Es diu i es repeteix que Zapatero necesita absolutament dels vots de Catalunya per guanyar les eleccions de mars. Funcionant així mes aviat augmentará l´abstenció. Ens tracten a sac, de qualsevol manera. O be aixó que diuen no es veritat o be: si us plau, que hi ha algu qu´estigui lleigint aixó i vulgui explicar.m´ho?

20 de novembre del 2007

Campaña adhesiones por la elección directa de diputados y senadores

La campaña de "Acción por la Democracia" por la eleción directa de cargos públicos ya ha empezado a recibir la adhesión de asociaciones y movimientos de la vida civil.
La web es
www.accioperlademocracia.org y el e-mail de contacto es info@accioperlademocracia.org .

Acció per la Democràcia es una iniciativa plural. Entre los 50 primeros firmantes hay personalidades de todos los colores políticos: desde el independentismo de ERC hasta el antinacionalismo de Ciutadans, desde la izquierda más radical hasta las opciones conservadoras y de centro, hay cristianos y ateos laicistas... simplemente, hay muchos ciudadanos de todo tipo que piensan que la democracia ya está madura para un sistema de elección directa.


Para leer el manifiesto íntegro y adherirse visite: http://www.accioperlademocracia.org

Texto del "Manifiesto al servicio de los ciudadanos y de la dignidad" A lo largo de estos últimos tiempos los ciudadanos han podido constatar que:

En las tres últimas convocatorias la abstención más los votos en blanco ha superado, o se ha acercado al 50%.
▪ Sus mandatarios solo los tienen en cuenta cada cuatro años en el momento de las elecciones.
El Parlamento representa más a los partidos que a los ciudadanos.
▪ No hay ninguna posibilidad de relación entre electores y elegido.
Se producen en determinadas ocasiones pactos electorales que desvirtúan el criterio de los votantes.

Esta situación ha de modificarse, y por eso se quiere pedir con perseverancia una nueva ley electoral que:
1) Permita la elección directa de cada diputado y regidor, respetando la proporcionalidad constitucionalmente preceptiva.
2) Regule la comunicación entre electores y elegidos
3) Regule la obligación del diputado a informar a los electores de las leyes en trámite y las razones de su intención de voto.

Como es lógico, corresponde al Parlament concretar estos criterios en un proyecto de ley electoral que los haga efectivos sin desvirtuarlos.
de: Forum Libertas http://www.forumlibertas.com/frontend/forumlibertas/noticia.php?id_noticia=9553

18 de novembre del 2007

El AVE sigue abriendo brechas imprevistas en Barcelona

Un tramo de la calle Santiago Ramón y Cajal de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) ha cedido por el continuo paso de camiones de gran tonelaje que se dirigen a las obras del AVE. El ayuntamiento de la localidad y Adif han decidido hoy repavimentarlo.

Éste se sumaba a los más de diez socavones precedentes. Hoy, la calle Santiago Ramón y Cajal de l´Hospitalet de Llobregat puede contarse entre las brechas provocadas por las desafortunadas obras. La ondulación de la calzada y de la acera se ha producido en un tramo en el que se encuentra una arqueta de alcantarillado, según han informado fuentes del Administrador de Infraestructuras Ferroviarias, Adif. Publicado el 16/11/2007, por A. Lago
de:http://www.expansion.com/edicion/exp/economia_y_politica/economia/es/desarrollo/1058627.html

El Gobierno ha autorizado las obras que completan el AVE andaluza por 52 millones


Se trata de una actuación enmarcada en la construcción de la línea ferroviaria de Alta Velocidad (AVE) Sevilla-Cádiz

El Consejo de Ministros ha autorizado hoy las obras para la integración urbana del ferrocarril en el municipio de Puerto Real (Cádiz), presupuestado de 52,72 millones de euros, y un plazo de ejecución de treinta meses.

El proyecto se abordará en virtud del convenio de colaboración suscrito en 2005 entre el Ministerio de Fomento, la Junta de Andalucía y el Ayuntamiento de Puerto Real, para la integración ambiental del ferrocarril este municipio. Las obras que ahora se contratan, completan las relativas a la vía provisional, actualmente en ejecución.

El objetivo de las obras es la integración urbana de la línea férrea Sevilla-Cádiz a su paso por el municipio de Puerto Real (Cádiz), mediante el soterramiento de las vías que actualmente cruzan a nivel para eliminar el "efecto barrera", así como su adecuación a las características que tiene el resto de la Línea de Alta Velocidad Sevilla-Cádiz. El proyecto afecta a una longitud de 2,240 kilómetros y un tramo en túnel de 868 metros donde se sitúa la nueva estación subterránea de Puerto Real.

de:http://www.expansion.com/edicion/exp/economia_y_politica/economia/es/desarrollo/1058704.html

El 23 de diciembre ya estará operativo el AVE que une Madrid- Segovia- Valladolid


La titular del Ministerio de Fomento ha garantizado que el 23 de diciembre -un día después de la inauguración oficial- estará abierta al público. Hoy ha realizado el primer recorrido completo de la línea de alta velocidad Madrid-Segovia-Valladolid en un tren de pruebas del Administrador de Infraestructuras Ferroviarias.

Respecto a las frecuencias, la ministra explicó que entre Madrid y Valladolid pasarán cada día 13 trenes en cada sentido, 26 en total, de los que cinco finalizarán su trayecto en la capital vallisoletana y serán considerados como "de alta velocidad" por su capacidad para circular a 300 kilómetros por hora en algunos puntos del trayecto.Los otros trenes, que pasarán por Valladolid con destino a otras ciudades, serán de "ancho variable" y podrán usar la nueva línea de alta velocidad e intercambiarla con las vías de ancho convencional o ibérico. Dicho esto, la ministra de Fomento aprovechó la ocasión para aclarar que la frecuencia de los trenes de alta velocidad entre Madrid y Valladolid dependerá de la demanda de este servicio.

Duración del trayecto Madrid y Segovia será de 35 minutos mientras que entre la capital de España y Valladolid será de 55 minutos

El tren de pruebas del ADIF circuló con una media de de unos 160 kilómetros/hora.

de:http://www.expansion.com/edicion/exp/economia_y_politica/economia/es/desarrollo/1058116.html

Comentario: Aznar impulsó esta obra, con el túnel más largo de Europa a través del Guadarrama. Cinco años de obras.

¿Por qué el AVE debe ser radial?

Red de ferrocarriles "convencional" de España construida en el s XIX, radial como no. Ancho ibérico. Clicar sobre la imagen para obtener un tamaño mayor.


Actuaciones en Alta Velocidada ferroviaria en el PEIT 2005-2020. El corredor mediterráneo entre Castellón y Tarragona ya se considera de Alta Velocidad; ancho internacional. Fuente: Ministerio de Fomento. Clicar sobre la imagen para obtener un tamaño mayor.

Red radial de Alta Velocidad, previsiones. Como siempre TODO debe pasar por Madrid. No maduramos, ni lo haremos si la "periferia" de España no hace sentir su protesta bastante alto. A la Comunidad de Madrid no les interesa oir. Clicar sobre la imagen para obtener un tamaño mayor.



Maragall explica que González li va oferir inversió en els Jocs Olímpics a canvi del TGV Madrid-Sevilla

L'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall ha explicat que l'expresident espanyol Felipe González li va dir: "et donaré suport als Jocs Olímpics i faré totes les inversions que facin falta però tu has d'acceptar que la primera línia d'alta velocitat sigui Madrid-Sevilla"

Parlant del tema d'infraestructures amb Imaz i de les deficients connexions viàries i ferroviàries, "herència d'una concepció centrípeta de l'estat".

Segons Maragall, fins fa pocs anys a l'estat no s'entenia que la línia de tren Bilbao-Barcelona era molt més important que no pas la Madrid-Zamora. "I em sembla que ara tampoc s'entén del tot", ha puntualitzat.

L'expresident de la Generalitat ho ha recordat en la cloenda de la 12a Trobada d'Economia a s'Agaró d'avui dissabte.
de: l´Avui
http://www.avui.cat/article/economia/12696/maragall/explica/gonzalez/li/va/oferir/inversio/jocs/olimpics/canvi/tgv/madridsevilla.htm

Nuestro comentario: la unidad de España NO depende de un estado radial. Eso en Francia funciona, pero este país tiene otra personalidad. A cuenta de la unidad, en Madrid se sirven ellos primero. La periferia cuenta muy poco en inversiones, los números cantan (veanlos en esta web). Desde Madrid cuesta mucho comprender que hay otras realidades en España que NO son Madrid, es así. Además no les interesa saberlo, tendrían que cambiar.

17 de novembre del 2007

Los sorprendentes tres “secretos” de la calidad de enseñanza, de los paises que obtienen los mejores resultados en el informe PISA

The Economist (20 octubre 2007) resume un estudio de la consultoría McKinsey sobre las claves del éxito de los países que obtienen mejores resultados en el informe PISA.

Firmado por The Economist Fecha: 25 Octubre 2007
El informe PISA (Programme for International Student Assessment), que la OCDE elabora cada tres años a partir de exámenes realizados a alumnos de 15 años de numerosos países (más de 60, en la última edición), se ha convertido en la principal obra de referencia sobre calidad de enseñanza en el mundo. Al suministrar resultados académicos normalizados, permite comparaciones internacionales que dan pistas sobre qué funciona y qué no funciona en educación.

Sin embargo, las claves del éxito (o del fracaso) no se descubren a primera vista. El dinero no es decisivo. Australia, que ha triplicado el gasto por alumno desde 1970, no consigue alcanzar a Singapur, que gasta menos que la mayoría de los países. Estados Unidos está en el tercio inferior de la clasificación pese a que desde 1980 casi ha doblado el gasto por alumno y ha bajado el número de alumnos por profesor a un mínimo histórico. En cambio, Corea del Sur está entre los cuatro primeros países en todas las pruebas, con unas aulas muy nutridas. Y si los chicos finlandeses son los primeros en lectura y en ciencias, y los segundos en matemáticas, no es porque se pasen el día estudiando: de hecho, tienen menos horas de clase que sus coetáneos de otros países.


Los profesores son clave
El “misterio” parece estar en que los factores decisivos para la calidad de la enseñanza no son fácilmente cuantificables. El estudio de McKinsey (“How the world’s best performing schools systems come out on top”) concluye que los rasgos comunes a los países que encabezan la tabla PISA (Hong Kong, Finlandia, Corea del Sur, Japón, Canadá) son estos tres: contratan a los mejores profesores, les sacan el máximo partido e intervienen en cuanto los resultados de los alumnos empiezan a bajar. No es precisamente una “revelación”: ¿es que no hacen justamente eso todos los países? El caso es que no, dice McKinsey.


Todo el mundo está de acuerdo en que los profesores son la pieza clave; en palabras de un funcionario coreano citadas por The Economist: “La calidad de un sistema educativo no puede ser mejor que la de sus profesores”. Según estudios hechos en Estados Unidos, añade la revista, si se toman alumnos de capacidad media y se los encomienda a profesores del 20% mejor valorado del cuerpo, acaban dentro del 10% con mejores notas; si se los pone con profesores del 20% más bajo, acaban entre los de peores notas.


Pues bien, en Estados Unidos los profesores proceden, por término medio, del tercio de graduados universitarios con más bajas calificaciones. Y algo semejante ocurre en muchos otros países. En cambio, Corea del Sur recluta a los profesores de primaria del 5% de los mejores graduados, y Singapur y Hong Kong, del 30% mejor. Y el secreto no está en la paga, pues no les ofrecen salarios por encima de la media, mientras que los países donde los profesores cobran más (Alemania, España y Suiza) no destacan en calidad.Para conseguir a los mejores hay que ser muy selectivo, pero no de cualquier manera. Muchos países forman a gran número de candidatos entre los que después hacen una criba, por ejemplo mediante una oposición para entrar en la enseñanza pública. Los países con mejores resultados siguen otro método. Limitan las plazas en las escuelas de magisterio a la demanda real de profesores, y gastan mucho más en la formación de los que ingresan. Así ocurre, sobre todo,en Finlandia y Singapur; también en Corea del Sur, pero solo con los profesores de primaria, que tienen que prepararse durante cuatro años en alguna de las doce universidades con facultad de Educación. En cambio, los profesores de secundaria coreanos pueden venir de cualquier universidad o college entre el total de 350, y cada año salen 11 licenciados nuevos por cada vacante. Esto ilustra, dentro de un mismo país, la diferencia entre los dos sistemas: en Corea, los profesores de primaria tienen gran prestigio, y los de secundaria y los de secundaria no están bien considerados.
(continuará, con la segunda clave)

Rodalies de nuevo en activo: la C-2 sur entra parcialmente en servicio

La línea C-2 sur de Cercanías de Renfe, cortada desde el 20 de octubre, entra parcialmente en servicio hoy con una media de 4.500 plazas disponibles por hora y sentido en hora punta --de 7 a 9 horas-- para abastecer al 57% de la demanda diaria de esta línea.

Unos 47.000 pasajeros se verán beneficiados con este plan de transporte, que reducirá el tiempo de trayecto hasta Barcelona en 20 minutos respecto a las conexiones en autobús. Las líneas C-7 y C-10 mantendrán el mismo servicio que hasta ahora.

El nuevo plan de transporte está dividido en dos partes.

Una de ellas afecta a las estaciones de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Garraf, Platja de Castelldefels y Castelldefels, cuyos trenes circularán hasta Bellvitge, desde donde --tras una parada de dos a cuatro minutos-- seguirán su recorrido habitual entre Barcelona y Granollers/Sant Celoni. Las frecuencias serán de tres trenes de dos pisos y doble configuración (con dos máquinas) por hora y sentido en hora punta; y dos convoyes de doble configuración el resto del día. Estos trenes no pararán en las estaciones de Gavà, Viladecans y El Prat de Llobregat.

La segunda parte de este plan de transporte afecta a las estaciones entre Sant Vicenç de Calders y Gavà, que dispondrán de trenes con una frecuencia de 20 minutos hasta las 9 horas, y de media hora el resto del día, y que pararán en todas las estaciones. Los usuarios de esta opción dispondrán de un servicio de autobuses directos que conectarán Gavà con la plaza Espanya de Barcelona, siguiendo el mismo recorrido que el plan alternativo de transporte que los viajeros han estado usando desde el 20 de octubre. El resto del plan alternativo activo desde el día 20 también se mantendrá, es decir, los autobuses que conectan las estaciones de Bellvitge, El Prat de Llobregat, Viladecans y Gavà con Barcelona, y el servicio del Metro de Barcelona de la línea 1 que une Bellvitge con la capital catalana.
de: la Vanguardia http://www.lavanguardia.es/lv24h/20071117/53412362662.html

Carta al director: REE i la MAT a Anglès


Aquest dimarts al passar per Anglès he pogut veure com es feia l´acte d´expropiacions per part de REE a propietaris afectats per la MAT. En un local a prop del Poliesportiu, amb un camió llogat a on havien d´anar els propietaris, veure pujar gent gran amb tota la dificultat del món, tancar-los a dins per signar sortint ben suats, protegits per la policia del Sr.Saura amb actitud prepotent, xulesca i de pocs amics…tot això em fa preguntar quin nivell de democràcia tenim i quins polítics tenim.

Com és possible que una policia protegeixi a una empresa privada, que va a fer negoci, que aquest estiu amb la gran apagada de Barcelona ha estat titular de diaris de tota Europa?.Com és posible que la Diputació de Girona no hagi obert boca protegint a propietaris i als Ajuntaments?.Com és posible que diputats i consellers de la Generalitat es rentin les mans i no estiguin presents en aquests moments en els pobles?.On són els defensors del territori i els que parlen del medi ambient i de mans netes?.

Diumenge passat en el "30 minuts" de TV3 els Sr.Agustí Maure, actual Director d´Energia de la Generalitat i el Sr.Ignasi Nieto, Secretari d´Energia del Ministerio a Madrid, reconeixien una manca d´inversió en el mallat a Barcelona; el que no es va dir és que aquestes dos persones fins fa poc ocupaven alts carrecs en REE i Endesa. Ves per on, les interconexions entre lobys energètics i polítics queden ben clars. Només falta ara que la policia els protegeixi. Però de què tenen por?. Espero que el poble pacífic i cívic descobreixi i entengui les seves mentides i els engegui a escampar boira per sempre més. Una vegada més es veu el grau de covardia que patim en aquesta "democràcia".
carta al Director de: la Vanguardia http://www.lavanguardia.es/lv24h2007/20071116/53412216008.html

Per qué no volen enterrar la MAT d´una vegada? Ja ho han fet els francesos per atravessar un Parc Nacional, i el mateix estava fet a la banda espanyola (vall de Canfranc). Els francesos de la Catalunya Nord també s´oposen a una MAT aeria.

Demanen la dimissió de la ministra de Foment al Parlament. Si es aixi, aleshores que dimiteixi també el govern de la Generalitat

A la ministra de Foment no li fa perdre el son, però el Parlament va fer ahir un cop de puny a la taula i, amb un resultat rotund de 96 vots a favor i 36 en contra (i una abstenció per equivocació), va demanar de manera solemne el seu cessament pel col·lapse de les infraestructures catalanes.
de l´Avui.

Comentari: l´usuari de Renfe posaria un zero al Parlament. Per tirar.se els trastos pel cap no calia trovar.se i perdre la jornada laboral. L´actual situació ve de 15 anys enrera fins ara. Cap conclusió d´inversions, qu´es l´unic qu´interesa. Demanen que dimiteixi la ministra, peró si aixó es així, el conseller Nadal, el President Montilla, el Govern en ple, l´alcalde d´Hospitalet Corvacho i l´alcalde Hereu TAMBE haurien de dimitir. TOTS han pres decisions, tots están implicats.
Si us plau anulin l´actual traçat de l´AVE per Barcelona i pensin un plan B. Es la seva feina. Per qué el Parlament no DEMANA DE MANERA SOLEMNE UNA, DOS, DEU, DOTZE ...etc propostes CONCRETES D´ACTUACIONS FERROVIÁRIES ??

Els usuaris de Renfe demanen una finestreta única per les reclamacions i insten a la Fiscalia a actuar

Un grup d'entitats de la comissió d'usuaris de Renfe ha demanat avui que es creï una "finestreta única" per presentar les reclamacions dels afectats pel tall de Rodalies i ha instat la Fiscalia General de Catalunya a que actuï en la delimitació de responsabilitats.

Les entitats que formen aquesta plataforma són la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (Confavc), Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (favb), l'OCUC, l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), la Unió de Consumidors de Catalunya, CCOO, UGT i USOC.

Les entitats consideren que la gratuïtat del bitllet no compensa el cost de temps i han demanat que s'organitzi un sistema àgil i ràpid en la gestió de les queixes, una finestreta única, perquè la informació que es té "no és suficient" i hi ha "massa veus que el que fan és confondre".

No obstant això, aquestes entitats, de moment, no han decidit sumar-se a la manifestació contra el caos de Rodalies convocada per al pròxim dia 1 de desembre per la Plataforma pel Dret a Decidir ja que, segons la PTP, "no estem d'acord en el lema de la manifestació, en el qual no apareixen ni la paraula mobilitat ni transport públic". A més, les entitats han recordat que la seva reivindicació d'una millora de la xarxa de Rodalies ja ve des de l'any 2004.

Sobre el restabliment parcial del servei de Rodalies demà, el representant de PTP ha dit que la "situació de crisi i anormalitat continua" perquè es restablirà només un 20% de la capacitat de la línia.

A més, les entitats no s'han sumat a la petició de dimissió de la ministra de Foment perquè consideren que a ells no els correspon.
de: diaridegirona.cat

16 de novembre del 2007

Pere Vallejo (AVE Pel Litoral) valora la gestió de Morlán


El senyor Victor Morlan ja ha trobat la solució al col·lapse de l'estació de Sants.

Treure rodalies.

És més important el tren dels rics que els trens dels treballadors!!


Aquest Víctor Morlán, el superhome que Magdalena Álvarez va instal·lar a Barcelona perquè li treiés les castanyes del foc, ha resultat ser un prodigi d'incompetència i un gestor nefast de les Rodalies catalanes.

A més, més enllà de continuar prenent decisions errònies sistemàticament, que endarrereixen sine die el retorn a la normalitat, es dedica a fer de visionari, de tertulià de barra de bar, incrementant encara més la desesperació de la soferta població catalana.

Ahir Morlán, en un prodigi de clarividència, va dir que l'estació de Sants "no li agrada" perquè quan s'hi produeix una incidència afecta a totes les vies. Aquesta és la profunda conclusió a la què ha arribat 100 dies després de la seva arribada a Catalunya.

En prop de 4 mesos, Morlán només ha arribat a aquesta conclusió, una evidència que es coneix des de fa dècades i que, per l'absurditat del comentari, ningú s'havia atrevit a dir en veu alta.
Morlán també va demanar, en una petició seriosa, que es reconegui "l´esforç que està fent el Ministeri de Foment" a Catalunya.

Un esforç que, de moment, s'ha endut la vida d'un treballador de les obres del TGV i ha deixat sense Rodalies i Ferrocarrils de la Generalitat a centenars de milers de catalans. Senyor Morlán, si aquest és l´esforç de Foment que cal reconèixer, torni-se'n a Madrid i ja ens resoldrem nosaltres mateixos els problemes. Moltes gràcies, molt amable.

Camps exigeix a Zapatero que impulsi d'una vegada el corredor mediterrani


El president de la Generalitat valenciana, Francesc Camps, ha exigit al govern espanyol que es comprometi d'una vegada per totes a impulsar el projecte ferroviari del corredor mediterrani, perquè considera que és fonamental per al funcionament de l'economia valenciana, per a incrementar-ne la competitivitat.

El govern ha arribat a la conclusió de la manca d'implicació del govern espanyol arran de la reunió que ahir van mantenir el conseller d'Infraestructures, Mario Flores, i responsables del ministeri de Foment.

El govern valencià i el català han reclamat més d'una vegada la necessitat d'impulsar el projecte de l'alta velocitat ferroviària entre València i Barcelona: ara fa un any que tots dos executius es van reunir per reclamar-ne l'execució. L'estiu passat, els empresaris castellonencs van posar el crit al cel en saber que el Ministeri de Foment no tenia previst construir el tram del TGV entre Castelló i Tarragona fins l'any 2012.
de: Vilaweb.

Debate en el Parlament de Catalunya de los presupuestos de 2008


Ayer, hoy y mañana debate sobre Presupuestos del 2008 y desastre de Cercanías. Cierto partido recriminaba la ejecución de un 28% de los presupuestos del 2007. Desde aquí proponemos un debate en el Parlament EXCLUSIVO sobre ejecución de los mismos cada mes de mayo y noviembre, un examen al ejecutivo. En las empresas privadas se hace, lo mismo en la administración pública. Existe cierta inercia a no ejecutar nada en el segundo semestre: lo que no se haga antes del verano ya no se hace. Valdría la pena estudiar mejor el tema.
¿Por qué no un DEBATE EXCLUSIVO SOBRE EJECUCIÓN DE PRESUPUESTOS?

Renfe invierte sólo en Madrid el doble que en Cataluña y más que en todo el resto de España. Un exageradísimo centralismo.

Ampliaciones de la red de Metro de Madrid: 1995-1999 en rojo, 1999-2003 en azul

Fomento adjudicó al territorio madrileño más de 63 millones de euros en el período 2005-2006, mientras que el catalán obtuvo casi 26 y el resto algo más de 59
Coincidiendo con el caos ferroviario provocado por los cortes de tres vías de Cercanías en Barcelona, afectadas por las obras del AVE, el Ministerio de Fomento ha hecho público su informe anual con los datos de las inversiones de Renfe en territorio español. Madrid se llevó en dos años más del doble que Cataluña, superando también la cifra total del resto de España.

Como se puede observar en la siguiente tabla, según el Anuario estadístico del año 2006 del Ministerio de Fomento, las inversiones en Madrid fueron de 6.516.000 euros en 2005 y de 56.762.000 en 2006, con un total de 63.278.000 euros en los dos años.

Al mismo tiempo, Renfe adjudicó a Cataluña 17.190.000 euros en 2005 y bajó hasta los 8.642.000 en 2006. El total de inversiones en territorio catalán en el período 2005-2006 fue de 25.832.000.

Los datos del Ministerio de Fomento indican que las inversiones realizadas por Renfe en el resto del territorio español, incluyendo las zonas no regionales, fueron de 59.297.000 euros.



Territorio............2005................ 2006....................TOTAL
Andalucía........... 8.772 ................3.343 .................. 12.115
Baleares..................-- ......................-- ......................... --
Canarias..................-- ......................-- ..........................--
Aragón ...................217.....................-- ..........................217
Castilla y León....15.864 .................230 ................ 16.094
Cataluña ..............17.190 ..............8.642 .................25.832
País Vasco..............823 ................... 641 ....................1.464
Madrid ................6.516 ............ .56.762 ..................63.278
No regional .........9.843 .....................--......................9.843
TOTAL
INVERSIONES..... 75.583 ............ 72.824....................148.407

En el informe de Fomento se constata un exagerado centralismo en la distribución de las inversiones. Así,se señala que Madrid ha recibido de Renfe en esos dos años 63,2 millones de euros, casi el 43% del valor de todos los contratos que adjudicó la operadora en todo el Estado.

En el caso de Barcelona, con una red con un kilometraje y una afluencia de viajeros comparable a los de la capital de España, la inversión fue tan sólo con 25 millones de euros,o sea un 17,4% del total estatal.



Llama la atención las bajas cifras de inversiones en territorios como Aragón, con tan sólo 217 millones de euros y sin inversiones en 2006; Cantabria y País Vasco, con 1.160 millones en 2005 y 1.464 en total, respectivamente; Extremadura, con 3.235 millones en 2005 y en blanco en 2006; Navarra, con sólo 333 millones en 2005; o el País Valenciano, con un total en los dos años de 1.774 millones de euros.

de: Forum Libertas http://www.forumlibertas.com/frontend/forumlibertas/noticia.php?id_noticia=9506

Nuestro comentario: Al vista está el "exagerado centralismo" de todos conocido. La Comunidad de Madrid se beneficia de su capitalidad, de forma con perdón, poco solidaria.

La Presidenta de la Comunidad de Madrid ha pedido recientemente sin ningún rubor una serie de inversiones a pesar que YA ha recibido más que otras Comunidades estos dos últimos años. Esto significaría que La Rioja, Baleares o Canarias podrían volver a recibir cero patatero, muy injusto. Por lo menos esta vez, se ha dicho no a Dña. Esperanza Aguirre.

Por tanto es en todo punto lógico que en Cataluña,- como en el resto de España - se pida ser "igual" en inversión por habitante a dicha Comunidad de Madrid. Pero "pedirlo-exigirlo" como un derecho, bien que pagamos impuestos, nunca con sentimiento de víctima ni de culpa, faltaría más. No quiero oir nunca más la palabra "victimismo catalán".


Tenemos que agradecer la deferencia del Ministerio de Fomento alargando la gratuidad de Cercanías mientras duren las obras del AVE. Pero convendrá ir pensando otras compensaciones: 9 -12 meses de billete a mitad de precio.


La manera de compensar a las empresas que han sufrido la anulación de Cercanías es invertir en ferrocarriles en Cataluña. Invertir mucho más de lo pactado, como un desagravio. La situación actual no se puede aguantar.


Podemos sugerir muy adecuado doblar las vías Barcelona - Vic. En efecto, debido a la vía única en algunas estaciones nunca se sabe en qué vía va a entrar el tren, por la 1 ó por la 2. Hay otro tramo de vía única muchísimo más urgente, clama al cielo. Está al sur de Comarruga, soporta muchísimo tráfico. Crónicamente hay averías, descarrilamientos. Esa reparación lleva unos 20 años de retraso.

15 de novembre del 2007

La web catalaempreyat continua recollint adhesions: 27.706 fins avui. La societat civil no está aturada ni pasiva, es velluga de maneres noves.


Texte d´aquest manifest:

MANIFEST ADREÇAT ALS NOSTRES REPRESENTANTS POLÍTICS, SINDICALS I SOCIALS.

L’estat de les infraestructures a Catalunya, en particular de Rodalies-Renfe, ha arribat a una situació insostenible i del tot inacceptable. Dia rere dia veiem com milers de ciutadans i ciutadanes del nostre país sofreixen les conseqüències de l’estat lamentable en què es troben. Milers de treballadors i treballadores viatgen amb la inseguretat de no saber quan arribaran a la feina i centenars d’empreses pateixen pèrdues econòmiques.

Són moltes les promeses que des del govern de l’Estat espanyol -començant pel seu president José Luís Rodríguez Zapatero, passant per la ministra de Foment Magdalena Álvarez Arza i el secretari d'estat d’Infraestructures i Planificació Víctor Morlán- s’han incomplert. Això s’afegeix al greu dèficit d’inversions heretat de governs anteriors, que ha estat reconegut a bastament pels governs actuals. Així i tot, s’ha fet evident que les solucions aportades pel govern de l’Estat espanyol han estat del tot deficients i inoperants.

Malgrat les reiterades promeses, la situació cada vegada és pitjor. D’altra banda, també ha quedat palesa la ineficàcia que, fins avui, han demostrat els partits polítics catalans i el mateix govern de Catalunya. Han estat incapaços d’exigir responsabilitats i solucions immediates, clares i contundents.

Per tot plegat, creiem que ha arribat l’hora que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya ens mobilitzem d’una manera decisiva per tal de mostrar la nostra insatisfacció i reclamar unes infraestructures i uns transports públics de qualitat, dignes d’un país desenvolupat, d’acord amb els impostos que tots paguem.

És evident que, com a particulars, la nostra capacitat de mobilització és molt reduïda. Així, doncs, els que ens adherim a aquest manifest exigim al nostre govern, els sindicats de treballadors, els partits polítics, les plataformes que representen la societat civil catalana i les patronals que posin en marxa els mecanismes que tenen a l’abast per aturar aquesta situació caòtica i desestabilitzadora.

VOLEM QUE:
1- El govern de la Generalitat parli en nom de la ciutadania i actuï amb contundència, exigint responsabilitats a Madrid i assumint les que li pertoquin.

2- Els sindicats es mobilitzin a favor dels treballadors i treballadores de Catalunya i que utilitzin la seva capacitat operativa per dur a terme una campanya de mobilitzacions a l’alçada d’una situació tan crítica com aquesta.

3- Els partits polítics catalans deixin de banda els seus interessos partidistes i es posin al costat dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya i utilitzin també la seva capacitat operativa per donar suport a les mobilitzacions de la societat catalana exigint i assumint responsabilitats.

4- Les plataformes que representen la societat civil catalana es mobilitzin a favor dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya i utilitzin la seva capacitat operativa per dur a terme, conjuntament amb la resta d’actors, una campanya de mobilitzacions cíviques.

5- Les patronals reclamin a Rodalies Renfe pels danys i perjudicis que han sofert els empresaris d’aquest país i que, atès el cas, donin suport a qualsevol tipus de mobilització. 6- S’organitzin comissions independents de control en el procés de realització de les obres que no només n’assegurin la qualitat en el present, sinó també en el futur.

Barcelona, 5 de novembre de 2007


signar.lo a : http://catalaemprenyat.cat/

12 de novembre del 2007

Segueix recollint adhesions la web de "catalaemprenyat"

Per difusió espontània la web recull adhesions a un promig de 100/hora. A les 9 el vespre d´ahir diumenge l´Avui dona una xifra de 14.850, notable, donç nomes fa una setmana que está penjada. En aquest període el President Montilla ha expressat la greu irritació catalana Madrid. S´els hi ha encomanat el malestar, es una veritat incomoda.
de: l´Avui, 12 nov 2007


Comentaris :

Com resultat del 2on esvoranc - a l´estació del Gornal - el President Zapatero no ha tingut altre remei que compareixer a les Cortes per donar explicacions. Recordem que va escapar de fer.ho a l´ocasio de l primer accident greu de les obres de l´AVE. En resum i desde un punt de vista pragmátic, no ha servit per a res. Els dos grans partits -PP i PSOE - van aprofitar l´ocasió per donar.se mutuament la culpa. I tenen raó, tot dos en tenen. Peró ni el PP va exigir inversions concretes es a dir sol.lucions en tal o cual tema ferroviari, ni el PSOE les va oferir. Parole, parole, es per aixó que els hi paguem un sou?



Es comença a parlar de compensacions als ex-usaris de Rodalies. He llegit que els hi volen donar un temps gratuit de Rodalies igual al del període suspés. Francament, no pot ser mes rata. Perque es sentin recompensats del cástig de dormir 1,5-2 hores menys al dia durant un mes i mig-dos messos, com a mínim haurien de tenir Rodalies gratis durant sis messos - en aquests horaris -, i a meitat de preu durant sis messos mes. Res de que la Generalitat cobri una multa; entenc que les compensacions han d´anar directament a les butxaques dels soferts/cívics/pacients/agotats/enfadadísims usuaris.

Cada vez hay menos inversión extrangera directa en España


Hemos pasado de ocupar en la UE-15 una cuarta posición en el período 1985-1995 al séptimo puesto en 1995-2005

Los flujos netos de inversión extranjera directa (IED) hacia España se han ido reduciendo en los últimos cinco años. Además, exceptuando el año 2002, siempre han sido inferiores a los flujos netos de IED hacia el exterior.

Al mismo tiempo, en el contexto de la Unión Europea de los Quince, hemos pasado de ocupar el cuarto puesto en el período 1985-1995 a una séptima posición en el que va de 1995 al 2005.

Se denomina inversión extranjera directa a “la compra de activos por parte de un residente extranjero –individuo, empresa o institución– cuando ésta conlleva tanto un vínculo a largo plazo (un interés estratégico) como cierta influencia sobre la gestión de la entidad adquirida”.

Según informa la publicación Documentos de economía ‘La Caixa’ del mes de julio 2007, “en la práctica, la inversión debe alcanzar al menos el 10% del capital de la empresa participada para ser considerada IED”.

Caída desde el 2002

Como se puede observar en el primer gráfico adjunto a esta información, en el que se observan las entradas de IED en millones de dólares a España en los últimos 30 años, desde el año 2002 éstas han descendido año tras año.

El gráfico también muestra que, históricamente, exceptuando precisamente el año 2002, los flujos netos de inversión extranjera directa hacia España siempre han sido inferiores a los de la IED española hacia el exterior. Sin embargo, en los últimos tres años se está produciendo un gran desequilibrio entre las entradas y salidas de IED.

Por otra parte, el segundo gráfico, que muestra la situación de España en IED en el contexto de la UE-15, constata el descenso de la posición española en relación a sus socios europeos, no sólo en el sentido del puesto que ocupa, que pasa del cuarto al séptimo, sino también en la pérdida de peso con respecto a los países que la preceden.

“En los últimos diez años (1995-2005) España ha recibido menos IED que el promedio de países de la OCDE (3,3 % del PIB frente al 4% del PIB, respectivamente)”, dice el estudio de ‘La Caixa’.

“En comparación al promedio de países de la UE-15 (5,2% del PIB), la IED en España también fue menor. Sin embargo, esto no fue siempre así ya que en los dos decenios anteriores, la IED en España superó tanto el promedio de la OCDE como el de la UE” añade el informe.

Mejorar la competitividad

El estudio de la entidad bancaria también constata que “dado el excepcional crecimiento de la economía española en los últimos años, estos datos pueden resultar sorprendentes e, incluso, preocupantes; más aún si añadimos que una parte importante de las entradas recientes de IED no se han destinado a ampliar el tejido industrial español sino que han sido flujos meramente financieros, de paso por España para aprovechar ventajas fiscales”.

“Para revitalizar el atractivo de España como destino de IED debemos, sobre todo, mejorar la competitividad de la economía”, dice ‘La Caixa’. “Ello pasa por generar un entorno institucional más favorable al desempeño de la actividad empresarial” agrega.

Por ejemplo, el informe concluye sugiriendo “menores cargas burocráticas o impositivas”, así como “invertir en una educación de calidad y en un mejor conocimiento del inglés por parte de los trabajadores españoles –que se sitúan, en este último aspecto, a la cola de Europa
de: http://www.forumlibertas.com/frontend/forumlibertas/noticia.php?id_noticia=9394

10 de novembre del 2007

5.800 milions d´euros es el nostre dèficit en infrastructures dels últims 14 anys


Foment del Treball avisa que el got ha vessat. Es significatiu que Joan Rosell, empresari bastant refractari a dirigir paraules dures al govern de torn, s'expressés amb tanta fermesa. Com va admetre, potser ha estat la marca de la casa de Foment del Treball -la prudència- la que ara passa factura.

Denúncia anunciada. Fa temps la Cambra de Comerç denunciava que el dèficit d'infraestructures que arrossega Catalunya des dels últims catorze anys arriba als 5.800 milions. També informava que el govern central només havia licitat un terç del que s'havia pressupostat al Principat. No és el primer cop, doncs, que es posen números a les desigualtats.El problema, però, és que aquestes evidències encara podrien ser més nombroses i més contundents si no fos que hi ha dades que encara són un misteri. L'economista Ramon Tremosa va iniciar a la dècada dels noranta una croada per aconseguir que d'una vegada per totes es facin públiques les balances fiscals. Encara no hi ha hagut sort.
de: Avui http://www.avui.cat/article/economia/11736/enuig/nova/marca/la/casa.html

Es veritat que el catalá s´ha tornat pasiu? O es que calen noves fórmules? El manifest de «catalaemprenyat.cat», 9.150 adhesions en 4 dies


Catalans d'arreu del país s'hi estan afegint a aquesta iniciativa des del passat dia 5, quan es va obrir el domini a internet i es va penjar la declaració de protesta. Tant és així que aquest matí el manifest ja superava les 9.150 adhesions, una xifra més que considerable, tenint en compte que només hi és quatre dies a la xarxa.
http://catalaemprenyat.cat/

Rieres, inundacions, infrastructures. Bellvitge i l´AVE


Carta a en Pere Vallejo (AVE Pel Litoral)

Pere, moltes gracies pels mapes de rieres. Es un tema que m´agrada i es força important per l´ ordenació del territori. Al Gornal - Bellvige arriven una dotzena d´antigues rieres ara convertides en carrers, precisament en sentit perpendicular al traçat de l´AVE. Les autoritats ja ho deuen saber perque s´hi han fet obres públiques en altres ocasions.

Hem oblidat les rieres, en ambit urbá les hem alfaltat, pero al fer infrastructures donen senyals de vida. Recorda l´inundació de la ronda del Mig a la Pl. Cerdá als pocs dies de l´inaguració. Asfaltades i tot les rieres continuen drenant aigua del territori, i l´aigua circula en profunditat.


Si atraveses una riera amb una pared transversal, la pared fará de pantá, l´aigua no s´escola, inundacions tard o d´hora. La pared pot ser l´AVE, un metro, una via de tren - al Maresme, o la de la Renfe al delta del Llobregat -. També podria ser el talús d´una autopista com a la Zona Franca, alla la Ronda Litoral va elevada sobre un talús d´uns 3-4 metres. Hi ha un túnel pero massa estret pel desguaç d´una zona tan amplia, i el barri s´inunda entre la Ronda i el cementiri de Montjuich.


Tot depen de com vingui la pluja. Al mediterrani tenim pluges “normals”, esporádiques fortes de 80 litres/m2 en 1 ó 2 hores sovint a l´agost i l´atardor. Les més perilloses arriven a 200 i fins 400 litres/m2 com aquesta atardor a Alicante o la de fa uns 10 anys a les muntanyes darrera Poblet - va destrossar tota la xarxa de camins, es van obrir nous torrents, en fi, un cataclisme-. Crec que era al 2003 que es va inundar Tarragona després d´un estiu molt sec. Un altre exemple son les inundacions de Terrassa dels anys 60.

Alguns enginyers tenen uns reflexes curiosos, diguem.ne d´estalviar. En lloc de fer els calculs per la pluja del mil.leni, que es la mes forta en mil anys (com els 400-500 litres/m2, les gotes fredes d´atardor en l´ambit mediterrani) donç quantifiquen la llum dels ponts o dels desguassos, etc. nomes per la pluja mes forta dels 10 anys. Ja recordes com es va inundar la ronda del Mig prop del creuament amb la Riera Blanca. Als USA i a Suissa que tenen molt pressupost calculen els ponts per la pitjor pluja en 1000 anys, els romans també ho feien! i els seus ponts han resistit.

Ara en aquests moments hi ha una ocupació intensiva del territori, pero no tenim els reflexes de projectar actualitzats. Per exemple es típic el cas de les rieres “urbanitzades”: si la conca de recepció de la riera es molt gran, ja la pots “urbanitzar” que no hi haura clavaguera capaç d´empassar.se una rierada “semi-forta” de nomes una tronada d´estiu (80 litres/m2 en un parell d´hores). Per exemple passa a Premiá i Vilassar. I com mes urbanitzada la conca, mes impermeable es el sòl, mes asfalt, i l´aigua no es frenada ni per regs, ni per les copes dels arbres, ni per l´herba, ni per basses d´anecs o per terrasses de pedra seca. Baixa correns per l´asfalt i organitza un desastre amb menys pluja qu´ avans d´urbanitzar. En fi, jo crec que hi ha un urbanisme anti-inundacions amb recursos per frenar l´aigua i que tardi 3 ó 4 dies a anar.se escolant a poc a poc i així no fa mal. Aquest problema es típic del mediterrani i no es pot copiar dels paissos anglosaxons, es menys conegut i aixís ens va. Si aixó no ho tenim en compte, anem amb reflexes de projecte del 1800, quan el territori no estava tan intervingut.


A mes a mes no hi ha resultats fiables de calculs d´escorrentía, no em preguntis perque; no sé si es que varía molt per tants factors que ningú els ha lograt sistematitzar: la pendent del terreny, si la roca es o no permeable i en quin %, quin % de recobriment d´herba, i si ademes un % de recobriment arbori (les branques frenen moltísim la força de la pluja)...etc. Els francesos van tenir una sonada inundació a Nimes fa uns 15 anys i va ser motiu d´una investigació directe de l´Eliseo, del President. Una de les conclusions dels mateixos enginyers era re-estudiar els calculs de l´escorrenía. En inundacions tinc per mi que tenim que trencar mes d´una inercia mental; tot i l´informe que va ser enviat a París a Nimes van tenir una segona inundació, pobres.

Be Pere, espero que hagis arrivat a llegir fins aquí. Tinc planos antics de bcn, s´hi veuen les rieres i com arriven a mar. Fins un altre, cordialment.

La Comunitat de Madrid abaixa l´impost de patrimoni i també l´IRPF


La Comunitat de Madrid rebaixarà el tipus màxim de l´impost de patrimoni des del 2,5% a l´1,5% i fixarà el mínim en el 0,18%, el que suposarà un estalvi de 130 milions d´euros. A més, la supressió total d´aquest tribut, compromesa per a aquesta legislatura de manera gradual, es farà efectiva en 2010. Així ho va comunicar ahir la presidenta regional, Esperança Aguirre. De la mateixa manera abaixará un 1% el tram autonómic del IRPF pel 2008.
de: diaridegirona.cat

Foment del Treball acusa l´Estat d´invertir un 28% més a Madrid que a Catalunya i demana la publicació de les balances fiscals


Catalunya ha rebut un 28% menys d'inversió de l'Estat que Madrid entre els anys 1997 i 2007 i qui digui el contrari «menteix», va afirmar ahir el president de la patronal catalana Foment del Treball, Joan Rosell.

En un to contundent i directe, Rosell va fer aquestes asseveracions en una concorreguda roda de premsa celebrada a la seu de la patronal a Barcelona i en què va reclamar, «per pura democràcia del segle XXI», que el Govern publiqui les balances fiscals de les comunitats autònomes.

El dirigent empresarial va anunciar que la seva organització rebatrà a partir d'ara a tot arreu i de forma «pedagògica» les «agressions verbals i escrites» que rep Catalunya respecte a les inversions. «L'Estat -va argumentar- ha d'explicar la seva despesa amb llum i taquígrafs» a les comunitats, pel que ha considerat que és «absolutament necessària» la publicació de les balances fiscals.

Segons les dades facilitades per Rosell, basades en els Pressupostos Generals de l'Estat, entre els anys 1997 i 2007 Catalunya ha rebut una mitjana de 280 euros per habitant en inversions, una xifra que augmenta a 389 en el cas de la Comunitat de Madrid i que se situa en 310 euros de mitjana a Espanya. Aquestes xifres suposen que un de cada tres anys no s'ha comptabilitzat a Catalunya cap inversió de l'Estat respecte a la mitjana espanyola, un període de temps que se situa en un de cada cinc anys quan s'analitzen les inversions liquidades pel Ministeri de Foment entre els anys 1991 i 2006.

...(desapego) Rosell ..... «ens sentim cada vegada més incòmodes» i que la situació actual «és crítica». Si continuen els insults que rep Catalunya, Joan Rosell no va descartar una «explosió social», encara que va advocar per fer pedagogia amb els polítics de la resta d'Espanya.

Comentaris dels lectors de La Vanguardia digital:

observer 09/11/2007, 14:54 Madrid

Según Esperanza Aguirre, la reducción de impuestos a los madrileños supondrá que 1400 millones de euros se quedan en nuestros bolsillos en vez de en los de hacienda, todos los agentes sociales están a favor de la rebaja y todos piensan que eso generará mas actividad económica y en consecuencia mayor recaudación que manteniendo impuestos semi feudales.

observer 09/11/2007, 15:07 Madrid
La CAM autofinancia su presupuesto anual en un 90%, eso quiere decir que solo un 10% procede del Estado central, porque este dato no se conoce en Cataluña,
quiero decir, cual es el porcentaje de autofinanciación del presupuesto anual de la Generalitat. Señores, Madrid es pujante y monta en bici solita sin ruedines ni papa que la empuje, esta es la principal diferencia entre la CAM y Cataluña.

SOLBES 09/11/2007, 15:11
A la vista está que la CAM y el propio ayuntamiento han hecho grandes inversiones, tienen el doble de endeudamiento que CAT o BCN y son los más endeudados de ESP. Pero no hay que olvidar las inversiones del estado regionalizadas y las no regionalizadas que terminan en Madrid y que no es poco.

SOLBES 09/11/2007, 15:14
Segurament el PSOE es pensava que amb paraules la gent menja, ara es queixen quan la gent els posa a la realitat, demostren un patetisme total. No recorden que una gran part del dèficit en infraestructures es deu als governs anteriors del PSOE, o és que abans tan sols havia governat el PP. La cosa és clara ni PSOE ni PP, sempre CAT a perdre, per això s'ha acabat votar en clau espanyola..

observer 09/11/2007, 15:25 Madrid
Solbes, primero gracias por no insultarme, en los días que corren hay que hacer este inciso, y segundo y mas importante ha sido la inversión de la CAM en mas de una década la que ha modernizado Madrid, o no recuerdas, tal vez por la edad cuando estaba el PSOE en Madrid con su política de crecimiento cero.

Leo Liberio 09/11/2007, 15:56
Observer, ¿y cómo explicas que el Estado haya descuidado la inversión en Cataluña-Barcelona durante diez años y le ha haya dado preferentemente a la otra gran área metropolitana que era más capaz de generar fondos locales y así tenía doble capacidad de inversión? ¿No veían lo que estaba pasando?


jaume 09/11/2007, 14:30 London UK
El que cal demanar son dues coses la primera el mateix tracte q Euskadi, i segon i mes important campanya per a que tans vots en blanc == tantes cadiretes buides al parlament, aixi mantenim menys parasits al parlament, el vot en blanc ha de ser la nostra defensa contra ells, modificacio d la llei electoral!!!!

de:http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2869_6_229424__Catalunya-Foment-Treball-acusa-lEstat-dinvertir-Madrid-Catalunya
http://www.lavanguardia.es/lv24h/20071109/53409955479.html

9 de novembre del 2007

Pere Vallejo (Plataforma AVE Pel Litoral) a Antena3 TV· Debat sobre les infrastructures espanyoles

Un programa de actualidad y debate con Roberto Arce. 360 grados abordará también la crisis provocada por el retraso en las obras del AVE. Mientras en Cataluña protestan por el retraso del AVE, otras comunidades se quejan de la falta de inversión en infraestructuras y se consideran discriminadas en el reparto de las inversiones. Ambos escenarios llevan al programa a plantear la cuestión: ¿Es España un país de dos velocidades?.

Carta a Pere Vallejo.

Bon dia Pere, felicitats per l´invitació a TV3. Penso que si, que Espanya desde sempre va a 2 velocitats, no se si es diplomatic dir.ho pero esta clar que es així.

Peró, la nostra primera velocitat es la de França, Alemania, Anglaterra ara fa...50- 75 anys en maduresa política del ciutadá i en previsió: en recerca-ensenyament-infrastructures.


Espanya fa part de la 2ª velocitat europea, qué hi farem. De manera puntual hi ha institucions que funcionen BE i de manera CONTINUADA es a dir CONSOLIDADA desde fa 30-50 anys i es parlen de tu a tu amb d´altres del mon de la 1ª velocitat europea. Peró no es així en el promig espanyol, es trist pero no en treiem res de posar el cap sota l´ala triunfalista.
No sé si aquest fet ajudara a fer.nos perdonar als espanyols de 2ª velocitat, que alguns estem a la primera espanyola que es 2ona europea,- aquí juga l´efecte enveja espanyol que tan fa servir en Rajoy i el posat senzill de qui parla en aquell moment, no pateixis que tu ja el tens.

Rellegint tot aixó, crec que el tri-tema “recerca-ensenyament-infrastructures“ en realitat es la previsió a llarg terme d´una societat. Si les coses básiques menjar- vivenda-treball estan pasablement resoltes, aleshoreses pot “estalviar” per millorar el futur o per previsio de temps dolents. Ara estem en una cultura de tot per ara mateix. Espanya no te per virtut la previsió, ans al contrari es un notable defecte del que cal ser conscients per corregir.lo, no ho dic jo es de domini públic.


Recerca-ensenyament es = estalvis posats a sobre de les persones, dins seu, interioritzats a base de molt temps d´insistir. Aixó es un proces llarg, un projecte a llarg terme i de resultats a 15-20 anys vista. Molt bons resultats si es fa be. La recerca espanyola no s´ha beneficiat d´aquestos anys de bonança económica per arrivar al 2 - 3,5 % d´inversió del PIB com a Europa de 1ª velocitat. El dia que ho fem quedarem molt satisfets de nosaltres mateixos perque el nostre temperament imaginatiu i un pel anti-sistema es ideal per la recerca científica; els profes americans están molt contents quan tenen un post-doctoral espanyol al laboratori, ja ho crec, es una bona fama consolidada.

El link recerca-industria es poc o gens consistent per ara.Peró ai el dia que ens hi posem, farem pols a la competencia! Aquí tenim molt futur. I a mes a mes ja tenim molta molta gent preparada treballant d´emigrats a l´estranger perque aquí no hi ha infrastructura científica: edificis, aparells de laboratori, pressupost per reactius, i pel personal fixo. Penseu en la birria d´edifici que té el CSIC a Barcelona, a la zona del campus de Pedralbes i som la 2ª ciutat d´Espanya! Investigació es poder i per aixó está molt concentrada a Madrid capital. I per les provincies res. Per Madrid, Barcelona es “las provincias”, al.lucinant no?

Pels nostres polítics aixó NO es el mes important, pot.ser si que ho pensen, peró en la práctica del dia a dia aquest trinomi es absolutament un anexe, questions colaterals. Els polítics que no es deixen emportar per l´activisme del dia a dia, aquestos son els que fan coses a llarg terme, son els estadistes, - aquesta es la meva impressió-. El Dr Valentí Fuster explica al seu llibre que s´aixeca 1 hora mes aviat PER PENSAR!!

Per exemple al projecte de l´AVE a bcn. Han fet poques catas en els estudis previs per saber com es el terreny, menys de les que diuen els manuals. Deu ser un sistema "d´estolviar". Tu ja ho has dit sempre. I es el mateix defecte que al Carmel. Ara s´hi troben! Al Gornal i Bellvitge gran crisis: ja ho faran ja, tecnicament tot es possible, hi tant que si!. Pero saber com es terreny quan ja estás fen l´obra es mes car i mes lent que si ho sabesin desde el projecte previ. L´home ha anat a la lluna. Moltes coses son possibles ara, tot es questió de pressupost. Els imprevistos es pagan molt cars, l´empresa adjudicataria ara te la paella pel mánec i els fara pagar al preu que vulgui. En fi, el mateix fa el meu pintor.

No sé com es fan els pressupostos d´aquestes obres públiques. D´un conegut qu´es enginyer de camins, sé que existeix en la licitació dels ponts a Espanya la figura de la “baja temeraria”. Si jo ho entenc be al obrir les pliques de les diferents constructores que concursen per l´adjudicació, per sistema, es calcula el pressupost promig que resulta de totes les empreses. Aleshores, les empreses que hagin ofertat fer el pont per un –imaginem, no ho se exacte-, un 10% DE MENYS del promig, automnáticament, es queden FORA del concurs; es considera que es massa barato i que podria caure el pont. Ara be, en les nostres obres de l´AVE, que existeix aquesta figura de la baixa temeria? Hi ha algú que ho sápiga? Ho he explicat be com va aixó?

Pere, moltes gracies per la paciéncia de llegir fins aquí. Sort aquesta nit. Ens ho estarem mirant.


6 de novembre del 2007

arquitectura decadent

Sembla mentira que la nova construccio com la de la ciutat judicial de la Plaça Cerda sigui tant retrogada. Compareu amb els esbelts i harmoniosos edificis de la nissan llevats fa mes de 15 anys!!!

la hospitalitat magribina

En aquesta instantània es pot veure un treballador magribi de l'AVE que tot just acaba de facilitar-nos el pas posant-nos uns adoquins a la calçada perque els peatons no es mullin els peus amb l'aigua que vessa de les obres de l'AVE. Això en dic jo hospitalitat! Shukran ?